Komentara: 7
Pregleda: 4125

"Osnaživanje Romkinja za rani razvoj dece"

28.11.2013. u 17:36h
Izvor: RTV Yueco
U Plavoj sali Gradske kuće predstavljeni su rezultati istraživanja o položaju trudnica, majki i dece, koji su pripadnici romske populacije. Istraživanje je, u okviru projekta „Osnaživanje Romkinja za rani razvoj dece“, sproveo Edukativni centar Roma. Istraživanjem je obuhvaćeno 27 majki iz mesnih zajednica Mali Bajmok i Novo selo.
"Osnaživanje Romkinja za rani razvoj dece"

Istraživanja u okivu projekta su samo potvrdila težak položaj Romkinja i njihove dece starosti do 3 godine. Došlo se do veoma poraznog podatka da ni jedna majka nije zaposlena, a da najveći broj njih nema lična dokumenta, te ni zdravstveno osiguranje.

U projektu je učestvovalo 15 mladih majki i trudnica iz romskih naselja. One su od marta, učestvovale u radionicama, koje su jednom nedeljno organizovane u prostorijama PU. Kroz predavanja i razgovor sa stručnim licima iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite i pedagogije, one su imale priliku da saznaju sve o ishrani novorođenčadi i dece do treće godine života, važnosti vakcinacije i rane zaštite deteta.

Pored Edukativnog centra Roma, projekat „Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece“ sprovode Udruženje „Romani cikna" iz Kruševca i Dečiji centar „Mali princ" iz Beograda. Projekat podržava Bernard van Lir fondacija iz Holandije i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije u okviru programa „Borba protiv diskriminacije i unapređenja položaja osetljivih kategorija stanovništva".

Izvor: RTV Yueco
Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije Edukacija romske populacije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4125
Povezane teme

Romska zajednica

edukativni centar roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.