Komentara: 4
Pregleda: 2436

Organizovanje odnošenja otpada iz sela u okolini Subotice

22.08.2014. u 14:37h
Izvor: Magyar Szó
Najkasnije od sledeće godine bi se trebalo organizovati odnošenje otpada iz sela u okolini Subotice. Do sada nije postojao jedinstveni sistem što se tiče rukovanja otpadom: u nekim selima se mogu kupiti žuti džakovi koje posle odnosi JKP "Čistoća i zelenilo", u nekim drugim naseljima druga firma rukuje otpadom, a u pojedinim mestima nije jasno kakvi su zadaci i ko te zadatke treba da obavlja.
Organizovanje odnošenja otpada iz sela u okolini Subotice

Po planovima, od sledeće godine će se otpad odnositi iz Čantavira, Bajmoka, Hajdukova, Ludoša i ostalih manjih sela po jedinstvenom sistemu, ali još nije razjašnjeno kako bi se vršila naplata i po kojim kriterijima.

Marija Kern Šolja, član gradskog veća zadužena za komunalije, izjavila je da su u toku  pregovori sa komunalnim preduzećem.

„Lopta je sad kod JKP Čistoće jer je gradonačelnik tražio da se izradi kalkulacija koja bi pokazala koje su mogućnosti koje bi bile dobre za stanovništvo a isplative za JKP. Ne može se koristiti isti model naplate kao u gradu jer se radi o drugačijem otpadu. Na selu se mnogi bave kompostiranjem otpada, mnogi drže stoku. Problem odnošenja otpada se mora rešiti jer se i u seoskim domaćinstvima stvara otpad kojem nije mesto u prirodi ili na ilegalnim deponijama” – objašnjava Kern Šolja.

Mišljenje žitelja Hajdukova je podeljeno u vezi odnošenja otpada. Gabor Lerinc, predsednik mesne zajednice kaže da je u razgovoru  sa gradonačelnikom čuo mišljenje, kako postojeći sistem sa žutim džakovima nije isplativ za JKP Čistoću jer navodno jako mali broj građana odlaže otpad na ovaj način.

„Od prvog avgusta su uveli odnošenje otpada u kontejnerima za preduzeća u Hajdukovu. Nažalost sistem ne funkcioniše kako treba: otpad bi se morao odvoziti svakog ponedeljka, ali se to ne dešava uvek. Dogovorena je cena za mesnu zajednicu na osnovu kvadratnog metra, a ova cifra iznosi više od 5600 dinara mesečno. Ovu nerealno visoku cenu plaća grad” – kaže Lerinc, dodajući da se meštani sela osećaju kao građani drugog reda jer ne samo da im ne sleduju razne usluge, nego ih čak ni ne informišu niti traže njihovo mišljenje.

„Iz godine u godinu je sve gora situacija i to ne zavisi od toga ko je gradonačelnik. Ne vodi se račun o mesnim zajednicama, osećamo se suvišnim. Ne znamo ništa, ne informišu nas, a u većini slučajeva ne traže ni naše mišljenje. Priprema se regulacioni plan Hajdukova i to je prvi put da je odlična saradnja u pripremi plana. Sve bi trebalo da funkcioniše poput funkcionisanja tokom izrade plana” – kaže Lerinc.

Predsednik je mišljenja da se otpad mora odnositi. Dodaje da bi verovatno više građana odlagalo otpad u žute džakove ukoliko bi odnošenja smeća bila  platna obaveza. Lerinc kaže da bi trebalo naći povoljno rešenje za svakoga i ukoliko bi se uvelo odnošenje otpada u kontejnerima, ne bi bilo pravedno plaćati po kvadraturi jer se na selu stvara mnogo manje otpada nego u gradu.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2436
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.