Komentara: 10
Pregleda: 2196

Održana tribina "Dobra uprava u Srbiji - stanje i perspektive"

11.02.2016. u 14:30h
Izvor: TV Subotica
Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ organizovalo je sinoć u prostorijama Klajn hausa interaktivnu tribinu pod nazivom „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive“.
Održana tribina "Dobra uprava u Srbiji - stanje i perspektive"

Tribina je održana sa ciljem pokretanja dijaloga na temu transparentnosti i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Srbiji, borbe protiv korupcije, uloge šire društvene zajednice u tom procesu kao i cene koju „plaća“ pojedinac kada se uhvati u koštac sa sistemom.

- "Državna uprava, birokratski aparat jeste preduslov  za jednu moderno savremeno  i odgovorno funkcionisanje države i sistema državne vlasti, bilo da govorimo o zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj grani vlasti. Mi svi finansiramo taj birokratski aparat i taj državni konglomerat kroz različite račune, bilo da je reč o plaćanju električne struje ili mobilne telefonije ili drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta i ne postojimo mi kao građani zbog državne uprave, nego državna uprava i državni činovnici postoje zbog nas." - izjavio je Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava

- "Imamo pravo da znamo ko i kako troši naš novac. Da napomenem, državna javna preduzeća i budžet Republike Srbije, to nije ničije, to je naše." - rekla je Miroslava Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije

Tribina je organizovana kao jedna od pratećih aktivnosti projekta „Dobra uprava i javne politike u Subotici“ koji je realizovan uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

- „Mislim da smo postigli dobar efekat zato što su veliko iznenađenje čitavog projekta zapravo mladi iz gradske kancelarije za mlade. Oni su zapravo i ukazali na to da postoji određena korupcija u Gradskoj upravi i da se ljudi zapošljavaju po političkom ključu.“ - istakla je Natalija Jakovljević iz Centra za građanske vrednosti Subotica

U Srbiji je državni aparat ocenjen kao neefikasan. Prema oceni učesnika tribine prepreka napretku su političari i političke partije koji su obilato koristili državni aparat za svoje potrebe. Kako bi se situacija promenila, potrebno je da građani, društvo, mediji i brojne nevladine organizacije ulože više aktivizma u narednom periodu da bi sve ljude u birotrastkom aparatu „dozvali pameti“ i opomenuli da po zakonu obavljaju svoj posao.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 2196
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.