Komentara: 24
Pregleda: 10184
Foto

Održana prva skupština GrO Udruženja "UOSYU" Subotica

16.12.2014. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 13. decembra, u velikoj sali Nove opštine održana je prva skupština subotičkog Gradskog odbora Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.
Održana prva skupština GrO Udruženja "UOSYU" Subotica

Na samom početku predstavljeni su gosti, predstavnici na području grada Subotice. Udruženje Ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Dragoslav Dašić,  Udruženje Asocijacije vojnih veterana Srbije, Slavomir Zarić i Udruženje veterana – ratnih invalida ratova od 1990. godine Veselin Uzelac.

Predstavljeni su i predsednici mesnih odbora Čantavir, Stari Žednik, Bajmok, Bački Vinogradi, Hajdukovo, Palić, Peščara, Zorka, Dudova Šuma, Mali Bajmok, Novo Selo, Kertvaroš, Makova Sedmica, Aleksandrovo i Prozivka.

Po rečima predstavnika Udruženja Mesni odbori su formirani sa ciljem da se brže sagleda socijalni status svakog pojedinca, efikasnije deluje i pomaže populaciji ratnih veteran u svim njihovim problemima i potrebama.

Održana prva skupština GrO Udruženja "UOSYU" Subotica

Na skupštini je bilo reči o subvencijama i povlasticama koje je lokalna samouprava dodelila socijalno ugroženom stanovništvu, u čiju kategoriju spada i jedan broj ratnih veteran, ratnih vojnih invalida, porodice poginulih i nestalih lica. O ovoj temi, podpredsednik GrO Robert Škarlak je detaljno govorio, objasnio i precizirao pojedinosti iz pravilnika.

Predsednik Gradskog odbora Aleksandar Panić je rekao da je ova tema jako bitna za veteransku populaciju, jer je sadašnja lokalna samouprava prepoznala potrebu da se i ovoj populaciji građana pomogne.

- "Pravilnik nije idealan, ima svojih manjkavosti koje se mogu poboljšati, ali je ipak bitan iskorak da je u Vojvodini, Subotica prvi grad posle petnaest godina od završetka NATO agresije na našu zemlju, doneo ovakav pravilnik." - zaključio je Panić

Održana prva skupština GrO Udruženja "UOSYU" Subotica

Osvrćući se na Pravilnik i povlastice rečeno je da će udruženje uporedo sa pravilnikom lokalne samouprave, kroz projekat koji će svojim sredstvima relizovati krajem februara 2015. godine, biti obezbeđeno od 20 do 40 dodatnih povlastica na području grada i dela Vojvodine ali samo za članove udruženja i članove njihovih porodica, uz specijalnu karticu koja je u izradi.

Ključna tema na skupštini je bila i novi predlog nacrta Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica. O zakonu su više govorili, Generalni sekretar Saveza Ratnih Veterana Srbije i Predsednik UOSYU iz Novog Sada Željko Vukelić, Predsednik skupštine SRVS i predsednik skupštine udruženja Patriotski Front iz Bačke Palanke Neđo Antonić i Direktor centra za sport, obrazovanje i nauku u UOSYU mr dr Dejan Jakovljević iz Novog sada.

Nakon sagledavanja svih stavova iznešenih na Skupštini „GOS-UOSYU“, a s obzirim da je javna rasprava o Nacrtu zakona u toku, zaključeno je da je neophodno sačekati završetak ovog procesa aktivno učestvujući u njemu. Po isteku 15 dana, odluku nadležnog Ministarstva o konačnom predlogu zakona „SRVS“ očekuje da će resorno Ministarstvo prihvatiti najveći broj ključnih primedbi kako ovog Saveza , tako i drugih udruženja i ovaj dokument dovesti na nivo istinske pravne zaštite svih kategorija boraca i članova njihovih porodica, a na taj način rešiti višedecenijsku marginalizaciju ratnih veterana u Srbiji.

Održana prva skupština GrO Udruženja "UOSYU" Subotica

Izvor: Subotica.com
Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) Prva skupština Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 10184

Povezana vest

Povezane teme

ratni veterani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.