Komentara: 2
Pregleda: 3104

Održana prezentacija projektne dokumentacije za Sinagogu

04.03.2015. u 14:44h
Izvor: subotica.rs
Stručnjaci projektantske firme „Mašinoprojekt-kopring” iz Beograda, kompanije koja svoju primarnu delatnost fokusira na usluge projektovanja, konsaltinga i inženjeringa, juče su, u Plavoj sali Gradske kuće, održali prezentaciju projektne dokumentacije za: severnu fasadu Sinagoge (revizija postojećeg projekta iz 2003. godine), enterijer (revizija postojećeg glavnog projekta iz 2006. godine), elektroinstalaterske radove, mašinsku instalaciju i uređenje dvorišta Sinagoge sa uređenjem ograde.
Održana prezentacija projektne dokumentacije za Sinagogu

Kompaniji „Mašinoprojekt-kopring” je, u okviru projektnog zadatka, poverena revizija glavnog arhitektonsko-građevinskog projekta rekonstrukcije i restauracije enterijera, izrada glavnog projekta eletroinstalacija, glavnog projekta termotehničkih instalacija i instalacije ventilacije, uređenje dvorišta Sinagoge sa revitalizacijom ograde i statička provera cele konstrukcije.

Po rečima stručnjaka iz ove projektantske kuće, revizija dosadašnjih projekata koji su se odnosili na adaptaciju, rekonstrukciju i restauraciju zgrade Sinagoge bila je neophodna kako bi u ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja mogli da se utkaju, u smislu materijala i tehnologija gradnje, svi dometi savremenih tehnologija.

S obzirom na to da je subotička Sinagoga svojevremeno bila zamišljena kao multifunkcionalni centar za koncerte velikog obima i velike događaje, sa izuzetno bogatom scenskom tehnikom, posebnom ventilacijom i podzemnim aneksom gde bi bile smeštene prateće prostorije za izvođače, garderoba i sanitarni čvorovi, revizijom dosadašnjih glavnih projekata Sinagagoga se u potpunosti čuva u izvornom obliku.

Održana prezentacija projektne dokumentacije za Sinagogu

Predviđena je restauracija kompletnog objekta sa kompletnom obradom i osvetljenjem, a u okviru programsko-prostorne koncepcije objekat koncipiran tako da se mogu održavati izložbe, manji koncerti i skupovi i verski obredi.

Ideja stručnjaka ove kompanije je da se, kada je reč o enterijeru, svim radovima, podrazumevajući i one najspecifičnije (restauratorski i slikarski radovi, zamena vitraža, podnih i zidnih obloga i svega što čini enterijer), kao i materijalima predviđenim ovim projektom, vrati prvobitno stanje i izgled Sinagoge.

U okviru projekta mašinskih instalacija predviđene su termotehničke instalacije i instalacije ventilacije. Objekat će se temperirati u zimskom periodu (održavanje temperature od 12 stepeni Celzijusa) da bi se omogućila zaštita samog objekta kao i njegovo funkcionisanje, dok će se sistemom ventilacije obezbediti funkcionisanje objekta i kontrola unutrašnje vlažnosti vazduha radi sprečavanja neželjene kondenzacije na hladnim površinama.

Na nivou prizemlja planirano je podno grejanje sa plastičnim polietilenskim cevima koje su postavljene u cementnu košuljicu, dok je na nivou galerije planirano grejanje podnim konvektorima postavljenim u nivou poda, pored spoljnih prozora. Predviđeno je i grejanje u tavanskom prostoru, a njegova jedina svrha je održavanje temperature kupole i sprečavanje kondenzacije sa unutrašnje strane objekta.

Tokom prezentacije projekta vezanog za elektroinstalacije, rađenog na osnovu projekta iz 2006. godine, stručnjaci iz firme „Mašinoprojekt-kopring” kazali su da će se u originalne svetiljke ugraditi LED sijalice od 11 vati, kao savremeni izvori svetlosti, koje zamenjuju klasičnu sijalicu od 75 vati. Novo osvetljenje predviđeno je jedino u radnim prostorijama iza oltara.

Nakon prezentacije idejnog rešenja dekorativnog osvetljenja Sinagoge, održana je diskusija na kojoj su učesnici radnog sastanka izneli neka svoja zapažanja. Projektanti kompanije „Mašinoprojekt-kopring” obećali su da će sve uočene primedbe biti rešene već do prvog sledećeg radnog sastanka.   

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 3104

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

plava sala

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.