Komentara: 2
Pregleda: 4881

Održana premijera predstave "Antigona"

18.04.2014. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
U pozorištu „Deže Kostolanji“ sinoć je premijerno izvedena predstava „Antigona/ Ismena“ rađena prema Sofoklovoj Antigoni, u režiji Jelene Bogavac. Ovim komadom rediteljka je Sofoklovu grčku tragediju kontekstualizovala iz mnogih problema današnjeg vremena i publici donela novo viđenje „Antigone“.
Održana premijera predstave "Antigona"

Sofokle kroz lik Antigone pokušava da objasni i dokaže da uvek treba slediti svoje scrce i da je ljubav uvek ispravna odluka i da je vredna čak i žrtvovanja. Antigona je to znala i sledila i ostala istrajna u svojoj odluci da se ogluši o naredbu vladara Kreonta. Antigonu je oživela Marta Bereš koja kaže da je rad na ovoj predstavi za nju bio izazov.

Lik apsolutističkog  vladara, Kreonta, tumači glumac Zoltan Pletl. Kreont je bezosećajan i hladnog srca , koji Antigonu šalje u smrt uprkos tome što je ona kći njegove sestre i verenica njegovog sina. Pletl smatra da je ovaj komad više nego aktuelan i danas.

Rediteljki Jeleni Bogavac ovo je druga saradnja sa Ansamblom pozorišta „Deže Kostolanji“ i predstavlja nastavak petogodišnje saradnje koja je ustanovljena između „Bitef teatra“ i ove ustanove kulture. Nakon dugo vremena rediteljka je režirala klasičan komad koji je pokušala da kontekstualizuje iz problema današnjeg vremena.

U predstavi igraju: Marta Bereš, Kinga Mezei, Zoltan Pletl, Gabor Mesaroš i Imre Elek Mikeš, a adaptaciju, dramaturgiju  i režiju uradila je Jelena Bogavac. Prva repriza predstave je 24. aprila u 19,30 časova. Predstava je na mađarskom sa titlom na srpski jezik

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4881
Povezane teme

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

premijera predstave

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.