Komentara: 8
Pregleda: 4465
Foto

Održana konferencija "Zajedno protiv nasilja nad ženama"

26.11.2013. u 15:27h
Izvor: RTV City
U organizaciji Ženske parlamentarne grupe Skupštine AP Vojvodine, danas je u Velikoj većnici Gradske kuće održana konferencija pod nazivom „Zajedno protiv nasilja nad ženama“.
Održana konferencija "Zajedno protiv nasilja nad ženama"

Ženska parlamentarna grupa formirana je 1. oktobra sa proritenim ciljem formiranja odborničkih grupa, širenja mreže kao i pružanja odgovora na pitanja koja nisu samo ženska, ali na njih treba gledati i iz ženskog ugla. Jedna od prvih akcija grupe je i 16. dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Akcija je proširena na 6 okruga i 6 lokalnih samouprava, a u okviru nje je i održana današnja konferencija.

„Danas smo u Subotici da održimo jednu tribinu na koju smo pozvali institucije koje sarađuju kada je u ptanju nasilje,pokrajinkse i lokalne mehanizme, škole, vlasti...Sve one koji imaju uticaja ili bi trevalo da imaju više uticaja kada je nasilje u pitanju.“- rekla je Stojanka Lekić, koordinator Ženske parlamentarne mreže.

Prema podacima Mreže protiv nasilja nad ženama u poslednjih deset meseci u Srbiji ubijeno je 40 žena, tokom prošle godine taj broj je iznosio 32, dok je u 2011., život 29 žena okončan je nasilničkim činom. U 2012. godini 9 323 žrtve nasilja dobilo je pomoć Centra za socijalni rad. Podaci kažu i da je svaka treća žena preživela neki oblik nasilja.

Ovom prilikom zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova, Danica Todorov rekla je da je poslednjih godina mnogo učinjeno na promeni zakonodavnih okvira i stvaranju uslova kako bi odgovarajuće institucije i organi mogli da se brinu o ženama koje trpe nasilje u porodici.Danas postoje mere, opšti i posebni protokoli o postupanju institucija u ovim situacijama. Ona ističe da, iako svaka od njih zna svoj zadatak, u praksi se često javljaju slučajevi u kojima one ne rade uvek efikasno, a retko je i da rade zajedno.

“Na terenu još uvek možemo da vidimo da institucije ne rade uvek zajedno, a to je jedan od uslova da žrtva, kada se pojavi u jednoj instituciji ona dobije psiho-socijalnu podršku, da pokrene postupak i da zna da će kroz proces odvajanja od nasilnika imati neku vrstu potpore, a ne da to sve mora da prolazi sama.” – objašnjava Danica Todorov.

Održana konferencija "Zajedno protiv nasilja nad ženama"

Zamenik predsednika Skupštine grada Subotice, Mirko Bajić kaže da se nasilju nad ženama treba odupreti zajedničkom i sinhronizovanom akcijom i u tom pogledu stav Grada je da podrži i učestvuje u akcijama koje doprinose rešavanju ovog problema.

„ Moramo se suočiti sa činjenicom o prisutnosti rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama, nasilja nad porodicom. Neophodno je učiniti akcije da, pre svega u svesti bude prisutno da taj problem postoji, a zato što postoji neophodno ga je rešavati i sprečavati nasilje nad ženama.“ kazao je Bajić.

Izvor: RTV City
Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama Tribina: Zajedno protiv nasilja nad ženama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4465
Povezane teme

velika većnica

psihičko nasilje

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.