Komentara: 0
Pregleda: 3187

Održan deveti "KIŠobran"

27.11.2015. u 15:31h
Izvor: RTV Yueco
U čitaonici Gradske biblioteke održan je deveti po redu „KIŠobran“. Književna manifestacija posvećena liku i delu Danila Kiša bila je ove godine u znaku njegove poezije. Nakon programa, u okviru kojeg su glumci Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta govorili Kišove stihove i okruglog stola, učesnici su položili venac na spomenik ovom velikom književniku.
Održan deveti "KIŠobran"

U prvom delu programa, ove godine jednodnevne manfestacije „KIŠobran“,  glumci Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta ukazali su na najzačajniju zaoštavšinu Kišove poezije. Prema rečima kritičara, poezija u delu Danika Kiša zauzima posebno mesto kao žanr kome se prvo posvetio u svom književnom opusu, ali u kome su nastala i njegova poslednja književna dela. Na početku i kraju književnog stvaralaštva, Kiš piše o smrti. Iako nije ostavio veliki broj pesama, te pesme imaju veliki značaj u poetičkom smislu.

Prema rečima kritičara i književnika, Kiš je bio izuzetno strog prema sebi kao pesniku i sopstvenoj poeziji, te je i govorio da je shvatio da neće uspeti da kaže sve što je smatrao da je u književnosti važno reći.

Nakon okruglog stola, učesnici i poštovaoci dela Danila Kiša su položili venac na spomenik jednom od najprevođenijih srpskih pisaca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3187
Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.