Komentara: 5
Pregleda: 2103

Odnos manjina i lokalnih samouprava (ne)zadovoljavajući

05.03.2015. u 16:27h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko su manjine u nekoj sredini većina, poput Subotice, ostvarivanje njihovih prava ne nailazi na puno prepreka, za razliku od nekih drugih sredina gde su manjine “u manjini” i neretko se doživljavaju i kao remetilački faktor. Ovo je samo jedna od teza iznetih na sinoćnjem razgovoru predstavnicika nacionalnih saveta manjina i lokalnih samouprava. Izneta je i teza o tome da se u praksi ustavom garantovana i stečena prava ne ostvaruju kroz zakone i propise na lokalnom nivou, što dovodi do nekoliko puta izrečene ocene – Srbija simulira multikulturalnost.
Odnos manjina i lokalnih samouprava (ne)zadovoljavajući

Kada je reč o subotičkoj lokalnoj samoupravi, u smislu odnosa nacionalnih saveta i lokalne samouprave, na sinoćnjem skupu čiji je domaćin bilo Hrvatsko nacionalno veće uglavnom su izrečene pozitivne ocene i iznet niz primera dobre saradnje, za koje ocenjeno da je neophodna jer se upravo najveći broj prava manjina ostvaruje preko lokalnih samouprava.

Međutim, kako se moglo čuti, sam odnos sa lokalnim samoupravama nije toliko upitan u sredinama sa većinskim manjinskim stanovništvom u odnosu na neku drugu od 68 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima žive manjine u manjem broju u odnosu na većinski narod. Zato je izneta teza obrnute piramide koja kaže da Ustav nude široka prava manjinama, a da se kroz zakone i podzakonska akta i akta lokalnih samouprava ta prava ne ostvaruju.

Pravima nacionalnih manjina garantovanih ustavom bavi se nekoliko zakona, koji su često u koliziji, a neretko idu i ispod ranije stečenog nivoa garantovanog ustavom.

Na sastanak su bili pozvani predstavnici lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i organizacija civilnih društva. Sastanak je u ime Mreže za interkulturalnost, organizuje Centar za istraživanje etniciteta.

Izvor: RTV Yueco
Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Sastanak predstavnika nacionalnih manjina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 2103
Povezane teme

nacionalne manjine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.