Komentara: 18
Pregleda: 10638
Foto

Odeljenju neonatologije uručena donacija inkubatora i monitora za praćenje vitalnih funkcija

25.04.2015. u 17:30h
Izvor: Subotica.com
Danas je odeljenju neonatologije Opšte bolnice Subotica uručena donacija u vidu dva monitora za vitalne parametre i dva inkubatora. Ministri Vulin i Lončar, zajedno sa savetnikom u ambasadi Republike Kine uručili su donaciju. Inkubatore je donirala Narodna Republika Kina, a monitori su donacija preduzeća “Profesional medik” iz Beograda.
Odeljenju neonatologije uručena donacija inkubatora i monitora za praćenje vitalnih funkcija

Načelnik Opšte bolnice Subotica nam je rekao da zahvaljujući donaciji Vlade Narodne Republike Kine u vrednosti do 25 000 evra poboljšaće se uslovi na odeljenju neonatologije. Takođe, i dva monitora koja su donirana zahvaljujući ministru Lončaru, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i ministru Vulinu, odnosno Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike su vredna donacija koja će pomoći u daljem radu odeljenja za neonatologiju.

- "Čuli ste naredbu ministra zdravlja Republike Srbije da jedinice intenzivnog lečenja nemaju više vremena za improvizaciju i da moraju da budu opremljene sa najsavremenijim tehničkim pomagalom. Pogotovo što je ovo jedinica intenzivnog lečenja gde se zaprimaju tek rođena deca, i da mi ne bismo svojim ponašanjem i neopremljenošću ugrožavali živote novorođenih beba, prioritet Opšte bolnice Subotica ići će dalje u nabavci potrebnih monitora i opreme koje nedostaju odeljenju”, rekao je načelnik Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin.

Odeljenju neonatologije uručena donacija inkubatora i monitora za praćenje vitalnih funkcija

Savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine Žu Lianći se nada da će biti još mnogo donacija širom zemlje, kako bi se bolnice opremile svom potrebnom opremom.

- “Veoma mi je čast što imam priliku da zajedno sa ministrima dođem na donaciju naše vlade. Verujemo da ćemo putem donacije uspeti da obezbedimo još više potrebne opreme u okviru cele Srbije . Mi se trudimo da dajemo što više donacija za vaš narod koji postižemo našim zajedničkim trudom”, rekao je savetnik Ekonomsko-trgovinskog dela u ambasadi NR Kine.

I ministar Vulin je iskoristio ovu prilku da se zahvali NR Kini za ovu vrednu donaciju i ukazao je na problem demografije.

- “Ministarstvo rada u okviru svog delovanja ima i deo koji se bavi demografijom. Ovo je borba za našu demografiju, ovo je borba za više rođenih, ovo je borba za više zdravih beba, za više beba koje će preživeti svoje rođenje. Bez inkubatora, bez monitora, bez svega što je obezbeđeno od strane Narodne reublike Kine i od strane Ministarstva zdravlja i od naših prijatelja koji su donirali zajedno sa Ministarstvom rada, sve to ne bi bilo moguće. Naši demografski podaci su izuzetno loši, mnogo nas sve više umire, nego što se rađa. Ovo je prvi korak, kada se dete rodi da bude zdravo i ako ima preoblem da u rešavanju problema svakako pomogne Ministarstvo zdravlja, ali i sva ostala ministarstva. Bitka za bolju demografsku sliku ne može svakako da se vodi iz jednog ministarstva, mora da je vodi cela Vlada, da je vodi celo društvo” , rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Odeljenju neonatologije uručena donacija inkubatora i monitora za praćenje vitalnih funkcija

Ministar zdravlja Lončar je uputio kritiku na rad odeljenja neonatologije, odnosno na nedostatak opreme koja je neophodna.

- “Ono što je bitno zbog čega smo ovde to je jedna politika koja mora da se promeni. Ove bebe ovde moraju da budu prioritet. Njima mora da se omogući sve ono što je neophodno da bi one izrasle u jednu normalnu i zdravu osobu. Mi smo se dogovorili da će to već od danas biti tako, da će se ovde stvoriti uslovi svi neophodni da ove bebe dobiju sve što je potrebno. To je ono što dugujemo njima i ne možemo da stanemo dok to ne uradimo. To je da ovi svi inkubatori imaju monitor i da se svakog sekunda prate vitalne funkcije ovih beba. Ne možemo više ništa da improvizujemo, već da radimo kako predviđaju standardi u Evropi i svetu. Obećao sam da ću doći za mesec dana, bez vas naravno, da proverim da li važi dogovor koji smo ostvarili. Druga stvar koju smo se dogovorili to je da od ponedeljka, jer već kasne, radi 8 kreveta za palijativno zbrinjavanje što je ozbiljan problem naše države. Znači to su stvari na kojima insistiram” , rekao je ministar dr Zoran Lončar.

Izvor: Subotica.com
Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici Donacija aparata Opštoj bolnici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 10638
Povezane teme

Goran Bićanin

opšta bolnica

inkubator

inkubatori za bebe

donacija

aleksandar vulin

odeljenje neonatologije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.