Komentara: 20
Pregleda: 8476

Odbijen predlog spajanja Direkcije i Zavoda

10.10.2014. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Predlog Skupštine grada Subotice da se pripoje JP „Direkcija za izgradnju grada“ i JP „Zavod za urbanizam“ nije dobio odobrenje Ministarstva finansija, koje u dopisu koji je u Gradsku upravu stigao 8. oktobra, smatra da skupštinsku Odluku od 6. jula 2014. godine treba ponovo razmotriti jer se poslovi prostornog i urbanističkog planiranja mogu poveriti samo nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.
Odbijen predlog spajanja Direkcije i Zavoda

U zahtevu koji je u junu Grad Subotica poslao Ministarstvu finansija traži se od republičkih organa da se poveća planirana masa za plate zaposlenih u „Direkciji“, jer bi se broju od 65 radnika dodao i broj od 43 zaposlena u „Zavodu“

Prema obrazloženju Ministarstva finansija, kako je „Zavod“ ostvarivao prihode na tržišnoj osnovi, naplatom ispostavljenih računa za izvršene usluge, nije bio indirektni korisnik budžeta. Pripajanjem JP „Direkcija za izgradnju grada“, ona bi zato promenila status u „društvo sticaoca“.

Ministarstvo je mišljenja da je neophodno preispitati Rešenje o davanju saglasnosti na nacrt Ugovora o statusnoj promeni JP „Zavod za urbanizam Grada Subotice“ Javnom preduzeću „Direkcija za izgradnju Grada Subotice“, obzirom da je Zakonom o planiranju i izgradnji utvrđeno da se poslovi prostornog i urbanističkog planiranja, u skladu sa članom 47. Zakona, mogu poveriti samo nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

Takođe, potrebno je prispitati da direkcija u oblasti izgradnje bude osnovana kao javno preduzeće, a takođe, ministarstvo je mišljenja da u oblasti planiranja i izgradnje ne mogu da se osnivaju direkcije kao javna preduzeća. Zbog toga, Grad Subotica nije dobio saglasnost za povećanje planirane mase sredstava za plate.

- "Nije na meni da komentarišem dopis koji je upućen Gradskoj upravi, mi i dalje radimo kao dva odvojena subjekta, Skupština grada je donela odluku, ali se ništa ne radi bez saglasnosti nadležnih organa" - kratko je rekao Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 8476

Povezane vesti

Povezane teme

Grad Subotica

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Zavod za urbanizam

peter blau

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.