Komentara: 10
Pregleda: 13822

Od danas magnetna rezonanca u Opštoj bolnici Subotica

17.05.2012. u 18:17h
Izvor: SuMedija
U Opštoj bolnici u Subotici ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva dr Oliver Dulić, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri i direktor bolnice dr Goran Bićanin pustili su u rad aparat za magnetnu rezonancu koji je donešen iz Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici.
Od danas magnetna rezonanca u Opštoj bolnici Subotica

Vrednost uređaja je 30 miliona dinara, a preseljenje, ojačanje, trasformatori, uređenje prostorija i drugi radovi su 20 miliona dinara.

Prvi snimci napravljeni su u prisustvu upravnika Centra za imidžing dijagnostiku prof. dr Miloša Lučića, direktora Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Dušana Jovanovića i velikog broja saradnika i prijatelja subotičke bolnice.

- Pre nekoliko meseci kada smo u bolnici bili najavljujući projekat energetske efikasnosti obećali smo da prva sledeća stvar koja će se desiti u bolnici je magnetna rezonanca. Obećanje je ispunjeno. Kao ozbiljni ljudi odmah gledamo u budućnost i kreiramo novu viziju, i razvoj zdravstvenog centra. Živimo u društvu koje ponekada resusrse ne koristi na najracionalniji način tako da imamo apsurde da neki gradovi imaju desetine magnetnih rezonanci, a postoje gradovi koji to nemaju. To je pravo Subotičana da dobiju pristup savremenoj dijagnostičkoj metodi. Subotica će nastaviti da se razvija, zdravstvo će nastaviti da se razvija, zaslužujemo mnogo toga u drugim oblastima i mogu da najavim da je naša borba fokusirana da Subotica najzad dobije i angio salu – rekao je dr Dulić.

Prema rečima dr Atile Čengerija aparat, za koji „Simens“ garantuje“ još najmanje četiri godine rada, moći će da snimi 10 pacijenata dnevno, kasnije 15, a maksimalan kapacitet biće 20. Uskoro će moći da se radi snimanje pod anestezijom, a svi pregledi za koje su Subotičani išli u Kamenicu sada će biti dostupni u njihovoj bolnici.

Dr Goran Bićanin je rekao da je bolnica u Subotici jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji i da je početak rada magnetne rezonance veliki dan za zaposlene i pacijente.

- Radili smo zajednički uz posebno razumevanje kolega sa Instituta. Svesni smo da se implementacijom magnetne rezonance menja tehnološka situacija u našoj bolnici – kaže dr Bićanin.

- Izmeštanjem aparata iz Instituta u bolnicu u Subotici dobijene su nove dimenzije našeg rada, jer više nećemo biti zatvoreni na jednom mestu. Imaćemo vezu sa Suboticom preko magneta i linka koji će biti otvoren da bi zajednički mogli da radimo preglede. Radi se i na tome da preko nas komunikacija ide i prema najpoznatijoj onkološkoj ustanovi u Francuskoj, bolnici „Tenon“ – rekao je profesor dr Dušan Jovanović.

Prema rečima profesora dr Miloša Lučića početak rada magnetne rezonance je početak saradnje između bolnica i dijagnostičkih centara u Vojvodini.

- Saradnju ćemo nastaviti teleradiološkom vezom, što znači da slika da će koja se napravi u Subotici ili Sremskoj Kamenici moći da se prosledi na očitavanje na druga mesta, ustanove i bolnice koje će biti povezane savremenim metodama – kaže dr Lučić.

Magnetna rezonanca Bolnica Subotica

Gradonačelnik Saša Vučinić je rekao da je grad pomagao bolnicu sa dubokim uverenjem da čini veliku uslugu građaniam Subotice.

- Strogo gledajući grad nema obavezu prema bolnici, ali razmevajući sve ono što je su problemi pacijenata pomagali smo obnovom infrastrukture, saradnjom sa ministarstvima. Dugujemo veliku zahvalnost Institutu i „Simensu“ što su pomogli da ovaj objekat i iznutra dobije novi, moderan sadržaj – rekao je Vučinić.

Opšta bolnica je zahvaljujući pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo dobila i procesor koji služi za dehidraciju tkiva i koji se nalazi na Odeljenju patologije.

- Dok nismo imali novi uređaj, koji je četvrti u Srbiji, isečci tkiva koji se uzimaju od pacijenata tokom operacija obrađivani su ručno do pet dana, a sada će operativni materijal biti obrađen za 24 sata – kaže glavna sestra Odeljenja za patologiju Snežana Obradović.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 13822
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

magnetna rezonanca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.