Komentara: 1
Pregleda: 3787

Obrazovni program "Druga šansa" u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"

21.05.2014. u 15:01h
Izvor: RTV City
Program funkcionalnog obrazovanja odraslih „Druga šansa“ realizuju OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Edukativni centar Roma. Upis u program za školsku 2014/15. godinu je u toku i traje do 1.jula a naknadni termini upisa biće od 15.avgusta do 1. septembra.
Obrazovni program "Druga šansa" u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"

Program „Druga šansa“ otvara mogućnost za sticanje osnovnog obrazovanja odraslih, za šta je posebno zainteresovana romska populacija. Dobra saradnja OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ sa Edukativnim centrom Roma i Nacionalnom službom za zapošljavanje traje godinama a nastava se odvija na srpskom i mađarskom jeziku.

„Novina je da se po novom Zakonu je funkcinisalo obrazovanje odraslih. To je još skraćeniji oblik nastavnog programa gde je planirano da polaznici nastavu pohađaju posle podne i predveče. Puno polaznika je zaposleno i u toku pre podneva ne mogu da pohađaju nastavu. Samim tim imamo puno vanrednih polaznika koji dolaze samo na konsultacije i na ispite. Program se vrši u tri ciklusa, do sada je bilo posebnih razreda a sada je jedan ciklus od 1. do 4. razreda koji može da se završi za jednu školsku godinu. Drugi ciklus je 5. i 6. razred, isto za jednu školsku godinu. A treći ciklus je 7. i 8. razred. Novina je da do sada nisu bile obuhvaćene veštine a sada je sve prisutno sa smanjenim brojem časova.“ - Klaudija Šelken, direktorica OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“

Osim klasičnih predmeta polaznici polažu i predmete kao što su digitalna pismenost, primenjene nauke, preduzetništvo, odgovorno življenje u građanskom društvu.

"Bio sam preko, nisam ovde završio školu. Sada vidim da imam mogućnosti da završim školu i verovatno ću je ovde i završiti. Upisaću opet sedmi razred pošto sam prekinuo u sedmom razredu.“ - izjavio je Ervin Čukatanji, polaznik

Edukativni centar Roma aktivno radi na promociji ovog programa deleći pozive i propagandni materijal na subotičkom buvljaku, gde većina Roma radi kao i u MZ Peščara. Najviše, ipak, doprinose neposredni kontakti sa romskom populacijom kako bi ih zainteresovali za nastavak školovanja.

„Postoji jedna vrsta odbojnosti u odnosu na to da oni koji bi možda želeli da završe osnovnu školu, uglavnom muškarci Romi strosti do 25 godina, imaju strah da li će moći da uklope obaveze u školi sa porodičnim obavezama i načinom nabavljanja sredstava za egzistenciju. Svest, što se tiče mladih, je razvijena ali mi kao organizacija mnogo veći naglasak stavljamo na to da romsku decu na vreme uključujemo u predškolski pripremni program i da ih pratimo različitim vidovima podrške.“ - izjavila je Suzana Čepo, asistent na inkluzivnom programu ECR

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3787
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.