Komentara: 33
Pregleda: 8652

Obeležena školska slava "Sveti Sava"

27.01.2014. u 15:14h
Izvor: RTV Yueco
Srpska pravoslavna crkva i škole u Srbiji slave Savindan kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu. Učenici školsku slavu obeležavaju kao radni, ali nenastavni dan. Gradonačelnik Subotice i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, prisustvovali su proslavi školske slave u OŠ „Sveti Sava“ i „Jovan Mikić“.
Obeležena školska slava "Sveti Sava"

Sveti Sava, po rođenu Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz porodice Nemanjića. Sveti Sava bio je prvi srpski prosvetitelj, diplomata, zakonodavac i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije. Umro je 27. januara 1236. u Bugarskoj u Trnovu i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.

OŠ „Sveti Sava“ pohađa 585 đaka u 28 odeljenja. Škola ima i istureno odeljenje na Bikovu za učenike od prvog do četvrtog razreda. Od 1991. godine škola nosi ime srpskog svetitelja, i svake godine se svečanim programom obeležava školska slava. Tradicionalno, slavi, popred učenika i roditelja,  prisustvuju i pravoslavni i katolički sveštenik, i predstavnici lokalne samouprave. Program proslave započet je intoniranjem himne Svetom Savi i osveštavanjem slavskog kolača.

Obeležena školska slava "Sveti Sava"

Savindanu u OŠ „Sveti Sava“ prisustvovali su gradonačelnik Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Blaško Stantić. Gradonačelnik je istakao da je posetu školsskoj slavi iskoristio i za radni razgovor sa direktorkom škole, te da bi u budućnosti lokalna samouprava trebala da pomogne ovoj obrazovnoj ustanovi oko popravki.

Praznik Svetog Save praznuju mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu. Praznik  Svetog Save ukinut je odlukom komunističkih vlasti 1945. godine, a u škole je ponovo vraćen 1990. godine.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave Obeležavanje školske Slave
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 8652
Povezane teme

školska slava

OŠ Sveti Sava

svetosavska nedelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.