Komentara: 11
Pregleda: 7365

Obeležena školska slava "Sveti Sava"

25.01.2013. u 15:19h
Izvor: RTV Yueco
Većina škola u Subotici danas je obeležila školsku slavu Svetog Savu koji prema kalendaru pada u nedelju 27. januara. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Savindan je proglašen za školsku slavu 1840. godine u Kneževini Srbiji. U subotičkoj školi koja nosi ime ovog svetitelja, đaci su svečanim programom obeležili školsku slavu.
Obeležena školska slava "Sveti Sava"

Lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturnim programom koji su đaci nastavnici i učitelji škole pripremili, obeležena je školska slava u OŠ „Sveti Sava“ u Subotici. Ova škola broji preko 600 učenika, koji pohađaju 30 odeljenja. Nastava se odvija na srpskom i hrvatskom jeziku, a škola ima i područno odeljenje na Bikovu sa 4 razreda. 

Školskoj slavi prisustvovali su, pored učenika i nastavnika škole, roditelji i predstavnici Srpske pravoslavne i Katoličke crkve. Školski hor otpevao je himnu Svetom Savi, nakon čega je polomljen slavski kolač. OŠ „Sveti Sava“ svake godine obeležava školsku slavu, a ovogodišnja proslava je nešto skromnija u odnosu na prethodne.Na kraju proslave, najuspešnijim đacima su podeljenje pohvalnice kao nagrada za uložen trud koji drugim đacima treba da služi kao podstrek da i oni krenu njihovim stopama.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. 1840. godine u kneževini Srbiji za školsku slavu proglašen je Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva.

Izvor: RTV Yueco
Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava Sveti Sava školska slava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 7365
Povezane teme

školska slava

OŠ Sveti Sava

Sveti Sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.