Komentara: 7
Pregleda: 5391
Foto

Obeležen jubilej u Gerontološkom centru

01.07.2016. u 18:23h
Izvor: Subotica.com
Gerontološki centar u Subotici danas je obeležio 45 godina od formiranja službe „Pomoć i nega u kući“ i 38 godina od osnivanja ustanove, koja je danas lider u oblasti socijalne zaštite u celoj zemlji.
Obeležen jubilej u Gerontološkom centru

Služba „Pomoć i nega u kući“ formirana je davne 1971. godine, kao prva usluga otvorene zaštite u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Otvorena zaštita je oblik vanistitucionalne zaštite, odnosno okrenuta je građanima treće životne dobi koji žive u svojim domovima.  Sastoji se iz tri segmenta: pomoć u kući (održavanje higijene domaćinstva u kome korisnik stanuje, nabavku prehrambenih artikala, pripremanje ogreva, loženje, peglanje veša, kuvanje jednostavnijih obroka...), nega u kući (medicinske sestre  vode računa o ličnoj higijeni korisnika, redovnoj zameni ličnog i posteljnog rublja, previjanju, davanju insulina...) i gerontoloških klubova, kojih trenutno ima deset, gde se građani okupljaju i druže. Usluge „Pomoći i nege u kući“ trenutno koristi 820 korisnika, dok se u gerontološkim klubovima okuplja oko 7.000 najstarijih Subotičana.

- Ponosan sam što mogu da kažem da je do sada u ustanove socijalne zaštite u Subotici iz republičke kase došlo čak 110 miliona dinara i siguran sam da će kvalitetni projekti i ubuduće biti prepoznati i finansijski podržani – istakao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je godinama bio na čelu Gerontološkog centra. - Moram podsetiti da je ova služba svoj najveći razvoj doživela za vreme gradonačelnika Geze Kučere, a nastavio je da je podržava i Saša Vučinić. Nadam se da će prilike dozvoliti i da će pored ovih deset, gerontološki klubovi biti u svakoj mesnoj zajednici.

Obeležen jubilej u Gerontološkom centru

Iako se celo društvo, pa i naš grad, nalazi u nezavidnoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji, lokalna samouprava i u narednom periodu obećava podršku ovom sistemu.

- Mali broj ustanova može da se pohvali ovakvim jubilejom i čestitam svima koji vredno rade i pomažu našim sugrađanima. Iz gradske kase je za funkcionisanje službe otvorene zaštite ove godine obezbeđeno 38 miliona dinara i nastavićemo da imamo ovako dobru saradnju sa Gerontološkim centrom – naglasio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

Otvorena zaštita u Subotici u kontinuitetu funkcioniše od 1971. godine i danas je to savremena i moderna služba, ali postoji potreba za širenjem usluga, što, naravno, iziskuje dodatna finansijska sredstva.

- U korist tome najbolje govori podatak da je u vreme osnovanja u Subotici bilo oko sedam odsto starijih od 65 godina, a po poslednjem popisu iz  2011. godine čak 23 odsto. Taj procenat i dalje raste i zato se nadam da će lokalna zajednica naći snage i moći da ovu službu proširi – poručio je Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra.

Obeležen jubilej u Gerontološkom centru

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra Obeležavanje jubileja službe "Otvorena zaštita" i Gerontološkog centra
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5391
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

socijalna zaštita

petar balažević

kućna nega

milimir vujadinović

nega u kući

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.