Komentara: 14
Pregleda: 10046

Obeležen Dan velikog prela

03.02.2016. u 15:09h
Izvor: RTV
Bunjevačka nacionalna manjina sinoć je u Subotici obeležila jedan od svoja četiri nacionalna praznika – Dan velikog prela. U okviru svečanosti, po tradiciji izabrana je i najlepša prelja.
Obeležen Dan velikog prela

Dan velikog prela bunjevci obeležavaju u znak sećanja na 1879.godinu, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju izašli u javnost sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo.

"Na osnovu tog značaja, koji je te godine postignut, u smislu javnog obeležavanja i pojavljivanja bunjevaca prvi put u javnosti u jednom organizovanom obliku u tradicionalnim nošnjama, mi smo odlučili da to treba da bude jedan od naša četiri nacionalna praznika. Danas to slavimo na isti, tradicionalni način, samo smo drugačije obučeni", objašnjava mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Prelo je stari bunjevački običaj koji je nekada postojao samo na salašima.

Obeležen Dan velikog prela

foto: Bunjevci.net

Na obeležavanju Dana velikog prela po tradiciji je izabrana i najlepša prelja, a tu titulu je ove godine ponela Miljana Đukić.

Obeležen Dan velikog prela

Miljana Đukić (foto: Bunjevci.net)

Dan velikog perla bunjevci su obeležili uz bogat kulturnoumetnički program i tradicionalna bunjevačka jela, kao što su krompirača, fanci i kompot.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 10046

Povezana vest

Povezane teme

bunjevačko prelo

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevačko veliko prelo

dan velikog prela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.