Komentara: 5
Pregleda: 5103

Obeležen Dan Palića (Urbanovi dani)

29.05.2011. u 19:49h
Izvor: RTV Yueco
Obeležen Dan Palića (Urbanovi dani)

Mesna zajednica Palić obeležila je svoj dan - Svetog Urbana, zaštitnika vinara, krčmara i bačvara, a za sve posetioce je organizovan i bogat kulturno-umetnički program. Sveti Urban je zaštitnik vinara i vinogradara u subotičko-horgoškoj peščari. Negujući staru tradiciju proslave ovog dana, krajem maja se organizuju "Palićke vinske svečanosti" uz degustaciju vina sa peska.

Vinari Severno-Bačkog regiona, vitezovi osam vinskih redova iz Srbije i članovi Rotary kluba Palić organizovali su zanimljiv program za sve posetioce Palića povodom Dana ove Mesne zajednice. Na Velikoj terasi organizovana je izložba, degustacija, promocija i prodaja vina proizvedenih u vinarijama Severno-Bačkog vinskog regiona, gde se okupio 21 proizvođač sa oko 120 sorti vina. Atraktivnosti proslave nesumnjivo su doprineli vitezovi vina, koji su potpisali i Protokol o osnivanju Zajednice vinskih redova Srbije.

Vinske svečanosti na Paliću obično su i humanitarnog karaktera. Tako su članovi i članice Rotary club-a Palić organizovali pripremu i prodaju hrane i pića, a sav prihod je kao i uvek namenjen u humanitarne svrhe - za pomoć Palićanima.

U Subotici i okolini, a na Paliću pogotovo, poštovanje Svetog Urbana seže u poslednju trećinu 19. veka i vremenski se podudara sa podizanjem palićkih vinograda, severno od pruge Subotica - Segedin. Stoga je dan kada se slavi ovaj svetac i uzet za dan Mesne zajednice Palić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5103
Povezane teme

palić

Park Palić

Toni Bedalov

urbanovi dani palić

vitezovi vina

palićke vinske svečanosti

dan palića

dan svetog urbana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.