Komentara: 22
Pregleda: 8921

Obavezna registracija trgovaca u Agenciji za privredne registre

05.11.2012. u 23:45h
Izvor: Radio Subotica
Od 1.200 prodavaca na subotičkom Buvljaku polovina je registrovana u Agenciji za privredne registre i redovno plaća doprinose, dok polovina nije prijavljena.
Obavezna registracija trgovaca u Agenciji za privredne registre

Inspektori traže da se prodavci u APR–a registruju u roku od 8 dana ili u suprotnom neće moći da rade za tezgama i u lokalima.

Udruženje pijaca Srbije zatražilo je od Ministarstva trgovine da produži rok za registraciju prodavaca na pijaci u Agenciji za privredne registre do Nove godine.

Udruženje upozorava da se o radu pijaca govori samo u dva člana Zakona o trgovini i delimično u Zakonu o javnim preduzećima. Zbog toga se traži donošenje Zakona o pijacama.

 Udruženje pijaca Srbije: Suzbiti nelegalan promet robe

Obavezna registracija trgovaca u Agenciji za privredne registre

Poslovno udruženje "Pijace Srbije" zatražilo je 30. oktobra 2012. godine od nadležnih državnih organa da prodavcima na pijaci koji nisu legalizovali poslovanje omoguće razuman rok od najmanje 45 dana da završe proces legalizacije i nastave da obavljaju delatnost kojom se bave.

U saopštenju izdatom povodom kontrola poslovanja trgovaca na pijacama u Srbiji koje ovih dana sprovodi tržišna inspekcija, udruženje je apelovalo na nadležne državne organe da "prioritet akcija koje su usmerene na suzbijanje nelegalnog prometa bude eliminisanje svih oblika prodaje van pijačnih prostora".

Ističući da podržava nastojanje nadležnih organa da se promet robe na pijacama sprovodi u skladu sa propisima, udruženje istovremeno zahteva što skorije donošenje podzakonskih akata.

Udruženje je navelo da su "Pijace Srbije" na vanrednoj sednici Upravnog odbora, održanoj 30. oktobra u JKP "Zelenilo" u Pančevu, donele nekoliko zaključaka koji su upućeni na adresu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije i tržišne inspekcije. Oni ističu da je funkcionisanje pijaca definisano članom 25. Zakona o trgovini, a od njegovog usvajanja do danas nije donet ni jedan podzakonski akt koji bi preciznije definisao uslove trgovine na pijacama.

U ovom Udruženju smatraju da je osnovni preduslov za uspešnost legalizacije prometa na pijacama "jedinstvena i neselektivna" primena aktuelnih zakonskih propisa na kompletnoj teritoriji Republike Srbije. U saopštenju se podseća da na pijacama u Srbiji, naročito robnim, i pored smanjenog interesovanja kupaca, radi više desetina hiljada, uglavnom nezaposlenih ljudi.

"Taj, socijalni aspekt ovog problema, ukazuje na potrebu uspostavljanja stalne i dvosmerne komunikacije između nadležnih državnih organa i Udruženja pijaca Srbije i pijačnih uprava, odnosno organizovanih udruženja pijačnih prodavaca", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 8921
Povezane teme

pijace

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.