Komentara: 24
Pregleda: 20475

Novi pravilnik o uvozu polovnih automobila

22.04.2014. u 17:47h
Izvor: RTV Yueco
Novi Pravilnik o uvozu polovnih automobila uvoznicima polovnih automobila i špediterima doneo je dodatne takse i više posla, a onima koji budu kupovali polovna vozila verovatno poskupljenje „polovnjaka“. Osim toga, carinjenje trenutno ne može da se obavi, jer kako kažu špediteri, ovlašćenje insitucije za testiranje polovnih vozila u Subotici, danas nisu bile spremne da obave testiranje, pa se automobili koji pristižu iz uvoza za sada samo mogu smestiti u carinski magacin. Novi Pravilnik važi od subote 19. aprila, a svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18. aprilom 2014. godine biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja.
Novi pravilnik o uvozu polovnih automobila

Prvi radni dan primene novog Pravilnika o uvozu polovnih automobila koji važi važi od subote 19. aprila, doneo je špediterima i uvoznicima polovnih automobila probleme. Naime, Pravilnik predviđa da pre carinjenja i registracije sva polovna vozila koja u Srbiju stižu iz inostranstva prvo moraju da idu na ispitivanje u neku od šest ovlašćenih institucija, posle čega će dobiti uverenje o izvršenom ispitivanju, koje će im izdati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Uvoznici će od sada na sve dosadašnje troškove morati da plate i administrativnu taksu od 280 dinara i taksu za izdavanje uverenja o ispitivanju vozila od 3.000 dinara. Plaća se i samo ispitivanje u nekoj od sertifikovanih organizacija, gde su ispitivanja automobila do sada koštala oko 50 eura. Ukoliko se podaci iz saobraćajne dozvole ne slažu sa podacima iz baza tehničkih karakteristika vozila, nadležna institucija može zatražiti i Potvrdu o saobraznosti tzv. COC, koju izdaje ovlašćeni predstavnika proizvođača uvezenog automobila.

Trenutno ima pet institucija ovlašćenih za ispitivanje upotrebljenih vozila, koje rade na 268 lokacija širom Srbije. To su Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, Centar za motore i vozila Instituta za nuklearne nauke Vinča, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i laboratorija CIAH Mašinskog fakulteta u Beogradu. Prema informacijama iz ABS-a, proveraće se usklađenost tehničkih karakteristika vozila iz saobraćajne dozvole sa podacima iz „odgovarajućih baza tehničkih karakteristika vozila“.

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila u pogledu kontrolisanja vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, Ministarstvo saobraćaja objavilo je 11. aprila, a svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18. aprilom 2014. biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja. Kako smo saznali, u Subotici će sutra u Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije biti održan sastanak sa uvoznicima i špediterima na kojem ćebiti reči o primeni novog Pravilnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 20475

Povezana vest

Povezane teme

polovni automobili

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.