Komentara: 8
Pregleda: 5472

Nova rubrika na sajtu - "Povratak graditelja"

25.11.2014. u 18:48h
Izvor: Subotica.com
U cilju obogaćivanja i pružanja što više različitog i raznovrsnijeg sadržaja od danas počinjemo sa objavljivanjem tekstova u okviru feljtona pod nazivom "Povratak graditelja". Dinamika objavljivanja novih priča predviđeno je da bude po jedna nedeljno, a uvodnih nekoliko u okviru prve grupe tekstova koji nose podnaslov "Povratak u sadašnjost" možete već sada da pratite na pomenutom odeljku.
Nova rubrika na sajtu - "Povratak graditelja"

Ovakav vid proširenja sadržaja portala predstavlja, pre svega, našu težnju da osim praćenja svakodnevnih - medijskih, društvenih, sportskih, kulturnih i drugih događaja u Subotici, u budućnosti omogućimo našim posetiocima i drugačiji uvid u sve ono što predstavlja i karakteriše naš grad. U ovom slučaju radi se o sagledavanju jednog značajnog dela njegove graditeljske, ali i društvene i kulturne istorije.

Web feljton "Povratak graditelja" predstavlja niz tekstualnih ilustracija, koje govore o graditeljskom nasleđu Deže Jakaba i Marcel Komora u Subotici, kao i drugoj graditeljskoj baštini, pisalački koncipiranih u formi fikcije, sa kojom se veoma učestalo (na momente analitički detaljno) prožimaju stvarni ljudi, mesta i događaji.

Članci uvode čitaoca u graditeljski duh vremena prve četvrtine dvadesetog veka, ali i dočaravaju dva istorijska perioda (jedan u kom su se zgrade gradile, te jedan dvadeset godina kasnije tokom graditeljevog povratka u Suboticu), u isprepletenom nizu sekvenci ovih vremena.

Upitali smo mr Jasmina Šečića, autora web feljtona, kako treba shvatiti ove članke, te na koji način treba pristupiti njihovom čitanju.

- "Ove tekstove prvenstveno treba posmatrati kao deo nastojanja da se, mlađim generacijama, ali i onim starijim, koje zanima istorija graditeljstva u Subotici, ilustruju moguća sećanja subotičkog secesijskog graditelja, a kroz njih i duh jednog vremena. Većina vrednih ljudskih dela s vremenom dobija drugačiji kontekst. Tako i za samog umetnika, zavisno od tog u kom razdoblju života i iz koje vremenske perspektive posmatra svoja dela, njegovo lično stvaralaštvo poprima drugačije obrise i izaziva drugačija osećanja, nego što bi ih imao onaj umetnik od nekada. Ovaj feljton, između ostalog, nudi jednu od mogućih autoretrospektiva, čuvenog subotičkog graditelja Deže Jakaba, spram svojih dela. To ujedno čitaocu daje priliku da se i sam odredi prema graditeljstvu i vremenu kroz koje ga feljton sprovodi" – objasnio je Šečić.

Sve priče možete da pratite kroz pomenuti odeljak koji se nalazi na adresi www.subotica.com/povratak-graditelja. Planirano je da se objavljuje po jedna priča nedeljno, a uvodnih nekoliko u okviru prve grupe tekstova koji nose podnaslov "Povratak u sadašnjost" možete već sada da pratite na pomenutom odeljku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5472
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.