Komentara: 22
Pregleda: 11448

Nositi hranu pacijentima u bolnicu ili ne?

25.07.2013. u 17:19h
Izvor: RTV Yueco
U Opštoj bolnici Subotica nije zabranjeno da rodbina i prijatelji donose hranu pacijentima, ali to može izazvati razna neželjena dejstva, pogotovo sada kada su temperature visoke.
Nositi hranu pacijentima u bolnicu ili ne?

U bolnici kažu da pripremaju obroke u centralnoj kuhinji na osnovu jelovnika, odnosno prema bolestima pacijenata i da nema potrebe da se pacijentima donosi još neka hrana jer su obroci koje oni pripremaju, dovoljni za svakoga. Međutim, dešava se da se pacijentima donosi masna hrana, lisnata testa, slatkiši, što samo odlaže oporavak pacijenata i može dovesti do raznih problema poput trovanja hranom, dijareje.

Neadekvatno pakovanje, dužina transporta od kuće do bolnice, kao i visoke temperature, dovode do toga da se hrana brže pokvari. Iz tih razloga, ne preporučuje se rodbini i prijateljima da donose pacijentima hranu. Sugrađani sa kojima smo razgovarali redovno se pridržavaju saveta lekara i kažu da, ako i donesu nešto, to rade u dogovoru sa stručnjacima.

Nije zabranjeno donošenje hrane pacijentima, ali stručnjaci preporučuju, ukoliko neko donese hranu, da se pre dostavljanja pacijentu, posavetuje sa lekarom ili sestrom o tome da li je ta hrana adekvatna za tog pacijenta. U bolnici kažu da se dešavalo da se pacijentima ponekad dostavlja brza i masna hrana, lisnata testa, razni kolači. Sva ta hrana nije dobra za metabolizam i usporava oporavak pacijenta i može doći do pojave bolova i grčeva, kažu stručnjaci.

U Opštoj bolnici Subotica, dnevno se pripremi 1400 obroka za pacijente i 250 – 270 užina. Obroci podrazumevaju doručak, ručak i večeru. Ishrana je raznovrsna, najadekvatnija za pacijente i sasvim je dovoljna za potrebe pacijenata, kažu u bolnici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 11448
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.