Komentara: 6
Pregleda: 4797

Nikola Kujundžić osvojio vrh "Lenjin" na visini 7.134 metra

22.08.2014. u 16:22h
Izvor: Subotica.com
33-godišnji Subotičanin Nikola Kujundžić uspešno je završio pohod na vrh visok 7.134 metra i ponosno izneo zastavu našeg grada i naše države. Nikola je planinar sa dugogodišnjim iskustvom, ali ovo mu je za sada najviši vrh na koji se dosada popeo. Tokom septembra ga očekuje planinska trka u dužini od 330 kilometara koja se održava na Alpima u Italiji.
Nikola Kujundžić osvojio vrh "Lenjin" na visini 7.134 metra

Subotičanin Nikola Kujundžić, član Planinarskog kluba "Spartak" bio je deo međunarodne ekspedicije koja je uspešno savladala vrh Lenjin od 7.134 metra.

Ekspedicija u Tadžikistanu trajala je od 27. jula do 17. avgusta, a Kujundžić je jedan od pet učesnika, od ukupno devet koliko ih je bilo, koji je uspeo da savlada vrh. Pored Nikole na usponu su učestvovali još i 3 planinara iz Srbije, jedna planinarka iz Hrvatske, dvojica iz Slovenije i po jedan planinar iz Bosne i Hercegovine i BJR Makedonije.

Vrh Lenjin se nalazi na granici između Tadžikistana i Kirgistana, u okviru planinskog venca Pamir. Planinski venac Pamir, koji pripada velikom planinskom masivu Himalaja,  čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš, čiji se veći deo nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu.

Pripreme za osvajanje ovog planinskog vrha trajale su oko 3-4 meseca. Ekipu je odlikovalo zajedništvo i kolektivna odgovornost pa su se tako međusobno pomagali u bilo kakvim problemima na koje su nailazili.

Nikola Kujundžić osvojio vrh "Lenjin" na visini 7.134 metra

Sam uspon je protekao malo sporo, od devetoro koliko ih je pošlo na sam vrh popelo se njih petoro, dok su drugi odustali. Iako je duvao snažan vetar sve je manje više proteklo bez problema, jedina situacija kada je bilo nepredviđeno napeto je bilo upravo na vrhu, oko 17 časova po lokalnom vremenu (10. avgust), kada je u jednom momentu počela da duva snežna oluja koja je silazak na početnu tačku produžila na dugih 8 časova.

Nakon ovog poduhvata Nikolu očekuju pripreme za "Trku džinova", najtežu planinsku trku na dužini od 330 kilometara i 2.400 metara visinske razlike, koja se održava na Alapima u Italiji od 7. do 14. septembra. Nikola je prvi takmičar iz Srbije koji je uopšte uspeo da se kvalifikuje za ovu trku.

Limit za završetak trke je 150 časova, a u proseku ovu trku uspešno završi oko 55-60% učesnika (prošle godine 660 učesnika).

Nikola Kujundžić osvojio vrh "Lenjin" na visini 7.134 metra

Nikola se planinarstvom bavi od 2003. godine i od tada se popeo na veliki broj planinskih vrhova od kojih su najznačajniji ostvareni 2005. godine kada se popeo na najviši vrh Evrope "Elbrus" visok 5.642 metra, pa zatim dve godine kasnije (2007) uspešnim penjanjem na najviši vrh Južne Amerike "Akonkagva" koji se nalazi na visini od 6.962 metra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4797

Povezana vest

Povezane teme

planinarski klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.