Komentara: 18
Pregleda: 9489

Niko neće tehničare - tražena zanimanja: zavarivači, konobari, kuvari, stolari...

07.11.2013. u 22:26h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko ste nezaposleni, a u radnoj knjižici Vam piše da ste, na primer, prehrambeni tehničar manje su šanse da dobijete posao u odnosu na onog kome u radnoj knjižici piše da je, na primer, zavarivač. Ovo su samo neki od primera suficitarnih, odnosno deficitarnih zanimanja u Subotici, a ta slika je manje-više ista u poslednjih nekoliko godina. Zanimljivo je da postoje zanimanja koja su u isto vreme i suficitarna i deficitarna, a zabrinjava povećanje broja mladih na evidenciji koji su – izgubili poverenje u sistem.
Niko neće tehničare - tražena zanimanja: zavarivači, konobari, kuvari, stolari...

Dvadesetogodišnji Mario Zovko po zanimanju je elektrotehničar komunikacija. Radio je i u struci, ali i sve druge poslove koji su mu ponuđeni, a već mesec dana je u potrazi za poslom, ostavljajući biografije preduzećima za koja procenjuje da bi im mogao biti interesantan. Iako bi njegovo zanimanje trebalo da garantuje sigurnu budućnost, pošto se radi o telekomunikacijama, u praksi je suprotno.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje, na osnovu pokazatelja kojima raspolažu, a to su potrebe poslodavaca i stručna sprema nezaposlenih, kažu da su u ekonomiji suficitarna zanimanja hemijskih, prehrambenih i poljoprivrednih tehničara, zatim bankarskih i carinskih tehničara, tehnilari drumskog saobraćaja. Za neka zanimanja se može reći i da su suficitarna i da su deficitarna, kao što su neka zanimanja iz građevinske struke – i ponuda poslova i broj nezaposlenih je veliki, ali zbog rada na crno ili nedovoljnog iskustva ne dolazi do smanjenja ponude, odnosno tražnje.

Što se tiče deficitarnih zanimanja, u ovoj službi budućim srednjoškolcima preporučuju da se školuju za konobare, kuvare, farmaceutske tehničare, zavarivače, stolare, metalostrugare i metaloglodače. Traženi su pekari i mesari, ali je problem u tome što poslodavci od kandidata za ove poslove traže – radno iskustvo.

Po poslednjim podacima, u Subotici je evidentirano 11.515 nezaposlenih. Tokom ove godine posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno je 4.722 ljudi. Od toga, najviše sa četvrtim stepenom stručne spreme, a najmanje sa šestim stepenom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 9489
Povezane teme

NSZ Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

posao Subotica

posao u subotici

subotica posao

nszz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.