Komentara: 15
Pregleda: 7559
Foto

Nezadovoljni mlekari delili mleko

28.05.2015. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Više od 30 proizvođača mleka iz Subotice i okoline, nezadovoljnih time što se u njihovim selima zatvaraju otkupna mesta, protestvovalo je danas ispred Zelene fontane, tako što je građanima delilo sveže mleko.
Nezadovoljni mlekari delili mleko

Akciju “Bolje podeliti, nego prosipati” organozovao je Savez agrarnih udruženja Vojvodine, a istovremeno se održala i u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Adi.

- Zahtevamo da se na mleko stavi državna zaštitna cena i da seona poštuje, da se kontroliše uvoz mlekajer ćemo u protivnom svi biti na rubu egzistencije – kaže Anita Balog, predsednica Udruženja zemljoradnika severne Vojvoidne.

Mlekari iz subotičkih naselja ogorčeni su što se jedna za drugom zatvaraju otkupna mesna, te oni nemaju gde da predaju mleko. Nisu zadovoljni ni cenom mleka, koja je sada od 28 do 31 dinara, u zavisnosti od procenta masnoće, a po njima bi realno trebala da bude bar 45 dinara.

- Najpre se zatvorilo jedno, a sada i drugo otkupno mesto I niko ne želi da nam objasni zašto, kada zovemo da pitamo spuštaju nam slušalicu – priča Suzana Čajkaš iz Bajmoka, u čijem dvorištu je devet krava. – Naša grla su umatičena I redovno vršimo kontrolu mleka, kako bi dobili podsticaje od države I do sada je ono uvek bilo dobrog kvaliteta. Ali očigledno nekome nije cilj da konzumira domaći kvalitet, jer se svuda čuje da cena litre mleka košta kao kilogram trapista iz uvoza. Pitamo se kakav je kvalitet našeg mleka i kakav tog sira, kada znamo da deset litara mleka treba za kilogram trapista.

Nezadovoljni mlekari delili mleko

I ostali poljoprivrednici dele njeno mišljenje i tvrde da su prepušteni sami sebi i da država umesto da ih podrži, pravi od njih socijalne slučajeve.

- Doneo sam 15 litara da ljudi probaju domaće mleko i sami vide razliku između njega i onog kupovnog. Dnevno imamo oko 250 litara mleka, koje delimo poznanicima, pravimo sir, a ono što ostane, nažalost, slijemo u septičku jamu. Svaki put mi suze krenu na oči, ne mogu opisati taj osećaj kada plod svog rada morate baciti – kaže Zoltan Lukač, koji živi od poljoprivrede i trenutno ima 17 muznih grla i 6 steonih junica. – Junice sam hteo da ostavim za priplod, a šta će biti u julu kada se otele još ćemo videti. Ako se ovako nastavi, moraću sve poprodavati.

Izvor: Subotica.com
Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka Protest proizvođača mleka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 7559

Povezana vest

Povezane teme

protest

proizvođači mleka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.