Komentara: 13
Pregleda: 4813

Nestašica stentova, pa se pacijenti sa infarktom opet leče u Subotici

28.06.2013. u 16:16h
Izvor: RTV Yueco
Sporazum o transportovanju pacijenata sa akutnim infarktom miokarda u Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica obustavljen je 6. juna, pa se pacijenti koji su doživeli infarkt sada leče konzervativnom metodom u Opštoj bolnici.
Nestašica stentova, pa se pacijenti sa infarktom opet leče u Subotici

Razlog za prekid sporazuma je nedostatak ugradnog materijala-stentova, koji se smatraju najefikasnijim načinom lečenja, zbog kašnjenja nacionalnog tendera. U proteklom periodu Služba hitne medicinske pomoći zabeležila je 10 slučajeva pacijenata sa akutnim infarktom srca, koji su na lečenje  transportovani u Opštu bolnicu.

Trojni ugovor, koji je 8. juna prošle godine, potpisan između Doma zdravlja, Opšte bolnice Subotica i Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, a koji je za cilj imao brz i savremen pristup u lečenju pacijenata sa akutnim infarktom srca trenutno je obustavljen. U obrazloženju za prekid saradnje Instituta Sremska Kamenica stoji da je postojeći lager stentova nedovoljan za interventni rad, te je obustavljena saradnja sa svima u „vojvođanskoj mreži“.

Stent je metalna oprugica, koja se pomoću balona i žice stavlja u suženi krvni sud i predstavlja način lečenja bez premca za one koji imaju akutni srčani udar, jer širi krvni sud i trajno rešava problem. Međutim, dok se ne završi postupak javne nabavke ovog ugradnog materijala, pacijenti sa akutnim infarktom srca biće lečeni konzervativnom, neinvazivnom metodom u Opštoj bolnici Subotica.

Kako bi se izbeglo gubljenje dragocenog vremena na transportu pacijenata do tercijalnog zdravstvenog centra, plan je bio da i subotička Opšta bolnica dobije angio salu, koja bi omogućila najsavremenije lečenje krvnih sudova. Iako su napravljeni pomaci u obuci kadrova, finansijska sredstva su ta koja predstavljaju najveću prepreku za ostvarenje cilja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4813

Povezana vest

Povezane teme

bolnica

opšta bolnica

infarkt

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.