Komentara: 24
Pregleda: 7791

Nema rušenja - plan generalne regulacije ipak ide na doradu!

17.10.2012. u 14:51h
Juče je u Velikoj većnici Gradske kuće održana javna sednica Komisije za planove, koja se odnosi na Plan generalne regulacije centra grada Zona 1. Ovim planom je predviđeno da se u gradu ruši preko 1000 kuća.
Nema rušenja - plan generalne regulacije ipak ide na doradu!

Građani su negodovali jer ih Zavod za urbanizam nije blagovremeno obavestio o tom i nije omogućio javnosti da učestvuju u budućem planiranju grada - optužili su lokalnu vlast da plan generalne regulacije donosi "za potrebe pojedinaca i tajkuna".

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je ispred grupe građana "Nasmeši se Subotici" kazala da je planom predviđeno rušenje "doslovno celog šireg centra grada", a da građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

Građani su tokom jučerašnje rasprave burno reagovali na izlaganje predstavnika Zavoda za urbanizam, uz primedbe da ne razumeju stručne termine kojima se služe predstavnici zavoda.

Saopštenje komisije za planove Grada Subotice prenosimo u celosti.

U cilju sprečavanja daljeg dezinformisanja građana, dužni smo da obavestimo javnost da smo kao članovi Komisije za planove Grada Subotice i pre održavanja javne sednice odbacili nacrt Plana generalne regulacije I i zaključili da se Plan mora vratiti na doradu, što će i zvanično biti odlučeno na zatvorenoj sednici Komisije.

Članovi Komisije su odbacili nacrt koji zahteva ozbiljne intervencije na saobraćajnoj mreži, kao što je, na primer, proširenje Kelebijskog i Bajskog puta, kao i mnogih ulica u mesnim zajednicama Ker, Gat, Bajnat i Dudova šuma, što bi zaista i iziskivalo predviđenu eksproprijaciju preko hiljadu objekata.

Članovi komisije smatraju da su ovakve intervencije u najvećem delu nepotrebne i neprimerene imajući u vidu ambijentalne vrednosti, nasleđenu urbanu matricu, realne finansijske mogućnosti ali i realne potrebe grada, zbog čega će Komisija i vratiti Plan na ispravku i doradu.

U ime Komisije za planove Grada Subotice,
Nebojša Janjić, predsednik Komisije

Javnu raspravu u Velikoj većnici Gradske kuće i dešavanja nakon prekida možete da pogledate na amaterskom snimku na našem Youtube kanalu.

Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 7791

Povezane vesti

Povezane teme

Grad Subotica

Zavod za urbanizam

plan detaljne regulacije

generalni urbanistički plan

nebojša janjić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.