Komentara: 2
Pregleda: 2291

Neadekvatni uslovi za rad u Udruženju slepih i slabovidih Subotice

30.04.2015. u 14:45h
Izvor: Subotičke novine
Udruženje slepih i slabovidih Subotice nema adekvatan prostor za rad, a nedostaje im i tiflopedagog. Iako je nekad bilo „pionir” tiflopedagogije u Srbiji, sad nema ni tu uslugu, iako 12-oro slepe i slabovide dece iz Udruženja pohađa inkluzivna odeljenja. Grad je voljan da te probleme u najskorije vreme reši, tvrde u lokalnoj samoupravi
Neadekvatni uslovi za rad u Udruženju slepih i slabovidih Subotice

Udruženje slepih i slabovidih Subotice osnovano je još pre 65 godina, 1951. godine, a tada je brojalo 12 članova. Danas ima preko 600 članova, među kojima su i članovi opštinskih organizacija slepih i slabovidih Kanjiže, Malog Iđoša i Bačke Topole.

U Udruženju ističu, da nemaju adekvatan prostor za rad koji bi bio najbolje prilagođen slepim i slabovidim licima.

- Prostor u ulici Age Mamužića, gde smo trenutno smešteni, ima problem stepeništa, pogotovo u zimskom periodu i u vreme kiša, jer su izuzetno klizave.  Zbog toga sam kao predsednik Udruženja, u više navrata, dao predlog lokalnim vlastima, da nam pronađu adekvatniju prostoriju. Dobili smo odgovor da postoji mogućnost da nam se dodeli prostor na Otvorenom univerzitetu, na spratu, ali svi znamo da je i to problem, jer lift često ne radi, a prostor se nalazi na trećem spratu. Takođe nam je predložen prostor na autobuskoj stanici, gde smo se uverili da je veoma zapušten i higijenski neuslovan. Idealno rešenje za nas bila bi trofejna sala bivšeg FK „Bačka”, ali nam je rečeno da je to za sada nemoguće — objašnjava Nenad Nimčević, predsednik Udruženja slepih i slabovidih Subotice.

Grad pomaže Udruženje, ali...

Prema rečima Nimčevića, Grad pomaže ovo Udruženje, ali još nedostaje bar jedno kombi vozilo koje bi prevozilo članove na kulturne i sportske događaje.

- Problem su i putni troškovi, kada se ode na neku manifestaciju, ih snose sami članovi. Članovi Udruženja uglavnom žive od tuđe nege i pomoći, a neki isključivo od penzije koja nije velika.  Savezi slepih Srbije i Vojvodine već dugo godina apliciraju nadležnim vladinim organizacijama, da se donese adekvatan Zakon o zapošljavanju invalidnih lica, a posebno slepih i slabovidih, objašnjava Nimčević.

Kao poseban problem ističe, da Udruženje nema novca da finansira usluge tiflopedagoga, odnosno specijalizovanog defektologa koji radi sa slepom i slabovidom decom, a u Udruženju trenutno ima 12. dece.

- Naše Udruženje je bilo „pionir” tiflopedagogije u Srbiji, bili smo vema zapaženi po tome. Sada više nemamo tu uslugu, jer nema ko da je finansira, a imamo dvanaestoro dece koja su slepa i slabovida i pohađaju inkluzivna odelenja u subotičkim školama. Problem je i što je tiflopedagog deficitarno zanimanje, postoji jedan koliko znam u Somboru, ali generalno u gradovima u Vojvodini ih retko ima ili uopšte nema, što ukazuje na težinu problema, naglašava Nimčević.

Pomoć volontera - neophodna

On dodaje da je potrebno mnogo, da se doradi zakonska procedura, kako bi slepim i slabovidim licima mogao da se obezbedi adekvatan posao.

—Svesni smo da kao Udruženje ubuduće moramo aplicirati na konkurse koje raspisuje i lokalna samouprava i Pokrajina, da bismo koliko toliko obezbedili namenska sredstva za naše potrebe. Potreban nam je mlad tim koji će prikupljati novac za naše usluge, ali na žalost, neće niko da radi volonterski, a mnogi naši članovi su uz invaliditet i bolesni, mnogi idu na dijalizu u bolnicu, pa je volonterski rad neophodan ovom udruženju, kaže Nimčević.

U lokalnoj samoupravi tvrde, da su upoznati sa problemima ovog Udruženja i ističu da postoji načelna saglasnost da se oni reše. Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite kaže, da će u narednim mesecima biti pronađena adekvatna prostorija koja će biti ponuđena slepima i slabovidima, kako bi što lakše mogli da rade.

- Prošle godine, ova nevladina organizacija dobila je od Grada milion dinara preko konkursa na koje je Udruženje apliciralo, a i ove godine će na isti način biti obezbeđena određena sredstva u te namene. Što se tiče rada tiflopedagoga, finansiranje njegovog rada prestalo je kada je od Udruženja lokalnoj samoupravi stiglo obaveštenje, da rad ovog lica više nije potreban. Grad je i dalje spreman da ukoliko Udruženje pošalje zahtev, nastavi da finansira uslugu tog lica - naveo je Vujadinović.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2291
Povezane teme

slepi u subotici

slepi

nenad nimčević

udruženje slepih i slabovidih subotica

slepi i slabovidi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.