Komentara: 3
Pregleda: 2202

Naučni skup o rešavanju problema inkluzije romske dece

31.07.2014. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
Tema naučne konferencije je bila analiza specifičnih problema koji prate školovanje romskih učenika u okviru našeg obrazovnog sistema. Prezentovani su podaci koji govore o isključenosti romske dece, slabim školskim postignućima, ranom napuštanju škole i neredovnom pohađanje nastave romskih učenika.
Naučni skup o rešavanju problema inkluzije romske dece

Rešavanje problema inkluzije romske dece, usko je povezano i sa stavovima učitelja o uključivanju ove izrazito vulnerabilne grupe u obrazovni sistem. Navedene su mnoge mogućnost za unapređivanje obrazovanja romskih učenika, kao i da rečenje leži i u programima visokoškolskih ustanova namenjenih inicijalnom obrazovanju učitelja, odnosno razvijanju nastavnih strategija koje povećavaju osetljivost i pozitivne stavovsko-vrednosne orijentacije prema deci pripadnika socio-kulutrno depriviranih sredina i marginalizovanih manjina.

Problemi koji prate obrazovanje romske dece i buduće promene u sastavu odeljenja bi trebalo da imaju implikacije na školski sistem – na potrebu njegovog prilgođavanja povećanoj različitosti učenika. Oni bi takođe morali da se odraze na prilagođavanje kurikuluma pedagoških fakulteta realnosti koja očekuje buduće učitelje, odnosno njihovoj pravovremenoj i adekvatnoj pripremi za rad u heterogenim odeljenjima. Sve više se vidi da je siromaštvo stigmatizirajuće, pa tako u kontekstu analize obrazovnih postignuća romskih učenika ukazuje se na nužnost davanja dodatne edukativne podrške u redovnoj školi, svoj deci koja doživljavaju teškoće u učenju i socijalnoj participaciji.

Naučni skup o rešavanju problema inkluzije romske dece

Prisutnost romske dece u odeljenjima redovnih škola najčešće predstavlja veliki teret za njihove učitelje. Najčešće pominjani razlozi za to su nezainteresovnost romskih učenika za nastavu, nemotivisanost romskih roditelja za saradnju i praćenje školovanja dece, neredovno pohađanje nastave, nepripremljenost za školu, nedostatak komunikacije između škole i romskih porodica. S druge strane, treba imati u vidu da se jedan broj učitelja teško snalazi u praksi i zbog toga što tokom svog inicijalnog obrazovanja nisu sticali potrebna znanja koja bi im omogućila da uspešno rade sa svim učenicima u odeljenju. Učitelji moraju dobiti znanja o načinima izgrađivanja interkulturalnog obrazovanja koje bi trebalo da svakom učeniku omogući da se u školi oseća prijatno, sigurno i zadovoljno, da spreči predrasude.

Ostvarive promene u obrazovanju najneuspešnije grupe učenika u našem školskom sitemu-romskih učenika, su moguće jedino ako sa njima rade najuspešniji učitelji. Zadatak visokoškolskih ustanova namenjenih inicijalnom obrazovanju učitelja, kao i svim drugim stručnjacima koji rade u obrazovanju, je razvijanje nastavnih strategija koje povećavaju osetljivost i pozitivne stavovsko-vrednosne orijentacije prema deci pripadnika socio-kulutrno depriviranih sredina i marginalizovanih manjina.
dr. Josip Lepeš, stručni menadžer projekta

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2202

Povezana vest

Povezane teme

IPA prekogranični program

IPA projekat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.