Komentara: 15
Pregleda: 10643

Nastavlja se sanacija jezera i poboljšanje turističkih uslova na Paliću

04.06.2015. u 13:29h
Izvor: Magyar Szó
Kako je najavljeno sledećih godina će na Paliću biti ogromnih promena, barem na polju turizma, jer je još uvek pregršt neiskorišćenih mogućnosti u proširenju turističkih sadržaja. Čeka nas sanacija Palićkog jezera, izgradnja hotelskog kompleksa na mestu Muškog štranda, a i uređenje vikend naselja.
Nastavlja se sanacija jezera i poboljšanje turističkih uslova na Paliću

Od nadležnih iz JP "Park Palić" smo saznali da se ove godine nastavlja sanacija Palićkog jezera za šta je izdvojeno 30 miliona dinara. Sve aktivnosti vezane za rekonstrukciju se temelje na planu za razvoj ekološkog stanja jezera, a sa većim radovima će se verovatno početi dogodine, a pripreme se već vrše: završava se izrada detaljnog plana za uređenje zapadne obale jezera, u toku je supervizija master plana i nastavlja se proširivanje kanalizacione mreže u vikend naselju.

Planira se formiranje vetrozaštitnog pojasa oko jezera, biomanipulacija jezera, odnosno, poboljšanje rada prečišćivača vode. U proteklom periodu pregovaralo se sa KfW Bankom u vezi osiguranja potrebnih sredstava od kojih bi se mogle finansirati gore navedene investicije. Pored toga bi se u skladu sa sredstvima koja stoje na raspolaganju nastavilo i sa obnovom objekata Velikog parka. Planira se izgradnja turističke staze oko Omladinskog jezera, za šta je predviđeno 13 miliona dinara, odnosno uređenje raskrsnica i izgradnja delova puteva.

Prošle godine je od sredstava dobijenih od Sekretarijata za privredu uspešno uređen mol. Ne planira se obnova daljih objekata na Muškom štrandu, jer se planira izgradnja novih objekata na ovom delu: tu bi se podigao kompleks hotela i akvapark koji bi se prostirali na 8,67 hektara, a mesto će dobiti na istočnoj obali jezera, južno od hotela Prezident, na delu između Palićkog i Omladinskog jezera, koji bi obuhvatao ceo Muški štrand. U kompleksu će se naći rekreacioni, banjski i zdravstveni sadržaji, a pored toga će biti mogućnosti i za noćenje gostiju. Biće osigurana mogućnost za sport i izgradnju raznih sportskih terena. Goste bi čekao akvapark, bazeni kao i tobogani. Kompleks želi da usluži sve goste, bilo koje životne dobi koji žele da se odmore, da se zabave, da upražnjavaju sport ili da se leče. Naravno, u ovoj zoni bi bili postavljeni i razni ugostiteljski objekti, objekti za zabavu i objekti za pomoć obrazovanju, kao i objekti za zdravstvenu i socijalnu sigurnost.

JP "Park Palić" je sa Inženjerskom komorom Srbije zajedno raspisao konkurs za izradu idejnih planova kompleksa. Pobednički radovi će se koristiti kao osnov u pregovorima sa potencijalnim investitorima koji će u potpunosti ili delimično ostvariti ove ideje. Protekle četiri godine je J.P. intenzivno radio na izgradnji komunalne i turističke infrastrukture i na pripremi parcela koje su u vlasništvu grada, a koje su najvažnije za Palić.

Najveći potencijal grada i Palića je svakako turizam, za koji je neophodno uređenje Palića i izgradnja odgovarajućih turističkih sadržaja. Palić, kao ciljnu destinaciju, posećuje, iz godine u godinu, sve više turista. Na osnovu statističkih podataka, može se reći da je Palić posetilo oko 22.030 turista, što je za 9,4 posto više nego u istom periodu prethodne godine, a i broj noćenja je povećan sa 7,3 posto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosilo je ukupno 40.356 noćenja. Turisti posećuju mahom salaše i restorane u okolini Palića, Zoo vrt, vinarije, prvenstveno Vinariju „Zvonko Bogdan“, a povećan je i broj turista koji nas posećuju kao učesnici raznih konferencija ili seminara.

Palić koji ima turističku prošlost dugu 170 godina ima, naravno, i druge turističke „proizvode“ kao što je vikend-turizam, izletnički turizam i turizam vezan za razne manifestacije. Mnogi stižu da se odmore ili sa poslovnim ciljem, ali sve više organizacija, udruženja, akcenat stavljaju na etno i ekoturizam. Za to, blizina Palića, Palićkog jezera, Prirodni rezervat Lodoškog jezera i subotička peščara omogućava idealne uslove jer pružaju mogućnost organizovana fotosafarija, pešačkih tura i osmatranje ptica što se vezuje za zeleni turizam. Ukoliko bi se izgradio akvapark ili nešto slično, to bi svakako doprinelo da turisti provedu neko duže vreme u Subotici, ali i na Paliću.

Uređenje Vikend-naselja je takođe jedan od zadataka u narednom periodu, ali se već sad može znati da će se nastaviti uklanjanje objekata izgrađenih bez dozvole. Za sada je uklonjeno pet zgrada koje su bile u vlasništvu grada, a koje su bile napuštene i u veoma lošem stanju, a za koje nije postojalo dozvola za izgradnju ili predatih zahteva za legalizaciju. Ove godine se planira uklanjanje objekta koji se prostire na 183 kvadratnih metara, koji je takođe u vlasništvu grada i za koji takođe nije predat zahtev za legalizaciju. Za rušenje je Park Palić predvideo 456 hiljada dinara. U vikend-naselju se planira proširenje kanalizacione mreže, uređenje pešačkih staza između plaže i naselja, izgradnju puta pored bloka B5, kao i uređenje zelenih površina. Pre početka letnje sezone planira se priprema štranda, tuševa i postavljanje suncobrana.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 10643

Povezane vesti

Povezane teme

palić

jezero palić

ženski štrand palić

Park Palić

banjski turizam

turisti na paliću

turizam palić

muški štrand

vikend naselje

sanacija jezera palić

turizam na paliću

turistička ponuda palića

turizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.