Komentara: 1
Pregleda: 3502

Nasilje nad ženama sa invaliditetom

04.07.2013. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
Žene sa invaliditetom čak četiri puta češće trpe nasilje u porodici, u odnosu na zdrave žene, kažu predstavnici organizacije „Iz kruga-Vojvodina“.
Nasilje nad ženama sa invaliditetom

Oni upozoravaju da su žene sa invaliditetom izložene višestrukoj diskriminaciji. Kako bi prepoznale nasilje i pravilno reagovale, Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom „Iz kruga-Vojvodina“ organizovala je radionicu namenjenu osnaživanju Subotičanki sa invaliditetom.

Projekat „Vidljive-žene sa invaliditetom“, realizovan je uz podršku hrvatske fondacije Ekumenska inicijativa žena.

Iako lično nije doživela nasilje, Subotičanka Kristina Arančić učestvovala je u radu radionice, koja je za cilj imala osnaživanje žena za izlazak iz situacije nasilja. Kristina smatra da će joj iskustvo iz radionice omogućiti da lakše prepozna nasilje.

Projekat, koji se sproveden u saradnji sa Udruženjem paraplegičara, obuhvatao je ciklus edukativnih radionica na temu roda i invalidnosti, ciklusa nasilja i sistema podrške za izlazak iz situacije nasilja. U našem gradu, u radionicama je učestvovalo 8 žena sa različitim vrstama invalidnosti.

Nevladina ženska organizacija „Iz kruga-Vojvodina“ osnovana je sa ciljem da pruži podršku ženama sa invaliditetom koje su izložene nasilju. Od početka svog rada, organizacija je pokrenula četiri usluge za podršku osobama sa invaliditetom: info centar za osobe sa invaliditetom, organizovanje odlazaka žena sa invaliditetom na ginekološke preglede, besplatnu pravnu pomoć i SOS telefon.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3502
Povezane teme

nasilje nad ženama

osobe sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.