Komentara: 0
Pregleda: 8261

Na Horgošu zaplenjena dela poznatih srpskih slikara

20.11.2013. u 16:47h
Izvor: Uprava Carina
Carinici na graničnom prelazu "Horgoš" su juče na sprečili krijumčarenje 6 slika naslikani tehnikom ulja na platnu čiji je autor Miloš Šobajić i 6 setova štampanih grafika sa originalnim potpisom Vladimira Veličkovića.
Na Horgošu zaplenjena dela poznatih srpskih slikara

Dela su otkrivena na ulazu u zemlju, u automobilu ''Citroen Xantia'', beogradskih registarskih oznaka, kojim je iz Pariza u Beograd putovao bračni par.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli odgovorili su da imaju samo lični prtljag i stvari koje su kupili za decu. Detaljnom kontrolom vozila u prtljažniku ispod kesa sa kupljenom garderobom za decu i ličnih stvari pronađena je slika koja je bila okrenuta na naličje, a  za koju je vozač tvrdio da je poster.

Daljim pregledom ustanovljeno da se na dnu prtljažnika nalazi još četiri slike koje su bile složene jedna preko druge, a na pitanje carinika koliko vrede putnik je odgovorio je da svaka vredi oko 100 evra.

Na Horgošu zaplenjena dela poznatih srpskih slikara

Јedna slika je bila umotana u rolnu obmotanu folijom, a putnik je i za nju tvrdio da se radi o posteru. Carinik je nastavio kontrolu i u torbama pronašao fascikle sa  fakturama za navedene slike. Fakture je izdala umetnička galerija iz Pariza i u njima se navodi da je ukupna vrednost otkrivenih slika 25.300 evra.

Takođe je pronađeno i 6 setova po tri komada (ukupno 18 komada) štampanih grafika na blok papiru sa originalnim potpisom Vladimira Veličkovića. Vrednost za štampane grafike nije utvrđena.

Ovaj 51-godišnji Beograđanin je izjavio da su sve slike nastale u Parizu i da prvi put ulaze u Republiku Srbiju. Kako vrednost otkrivenih slika prelazi jednu trećinu vrednosti vozila i ono je privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Izvor: Uprava Carina
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 8261
Povezane teme

granični prelaz horgoš

zaplena

carina Subotica

uprava carina

carina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.