Komentara: 0
Pregleda: 3825

Monografija Aleksandar Lifka u Muzeju

08.07.2011. u 21:56h
Izvor: RTV Yueco
Monografija Aleksandar Lifka u Muzeju

U gradskom muzeju u Subotici 19. jula po prvi put će javnosti biti prikazna monografija Aleksandra Lifke koju su pisali autori iz raznih zemalja Evrope, koje su braća Lifka posetili svojim bioskopom. Ova monografija o čitavoj porodici Lifka biće prikazana uoči Festivala evropskog filma Palić, a od tog datuma i zvanično počinje život, ove za sada, najsadržanije knjige o Aleksadru Lifki.

Otvoreni univerzitet i jugoslovenska kinoteka okupili su eminentan broj istraživača istorije filma i po prvi put biće objavljen veliki broj novih, do sada nepoznatih podataka, ne samo Aleksandru nego i o njegovoj porodici, pre svega o bratu Karelu, srednjem bratu Rudolfu i njihovoj majci Ernestini Lifka.

Sakupljeni su stručnjaci sa svih prostora koje su posetila braća Lifka u prvoj deceniji dvadesetog veka, kada su obilazili sa svojim bioskopima, čitavo tadašnje područije Austougarske.

U knjizi čiji su autori iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, mađarske i Bugarske, osim novih podataka u Aleksandru Lifci, biće reči i o njegovoj supruzi Eržebet. Rad, odnosno knjiga završava se esejom naše književnice Marije Kiš Šimoković.

Knjiga će biti predstavljena javnosti 19. jula u prepodnevnim časovima u subotičkom gradskom muzeju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3825
Povezane teme

gradski muzej

aleksandar lifka

monografija aleksandra lifke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.