Komentara: 21
Pregleda: 8496

Mlekara Subotica počinje da izvozi u Evropsku uniju do kraja godine

16.05.2011. u 22:33h
Mlekara Subotica počinje da izvozi u Evropsku uniju do kraja godine

Mlekara Subotica trebalo bi da do kraja ove godine postane prva srpska mlekara koja će početi da izvozi svoje proizvode na tržište Evropske unije, najavio je generalni direktor subotičke mlekare, Milan Grujić.

"Mlekara planira da na tržište EU plasira sireve, dugotrajno mleko i jogurte i to najpre na tržišta Mađarske, Austrije i Slovenije", rekao je on na konferenciji za novinare, ali nije želeo da govori o količinama koje će biti izvožene i tačnom datumu početka izvoza.

Naveo je da se o plasmanu subotičke mlekare, koja posluje u sastavu Denjub fud grupe investicionog fonda Salford i koja je dozvolu za izvoz dobila u novembru prošle godine, razgovara sa velikim trgovinskim lancima poput Merkatora, Teska, Metroa.

Istakao je da proizvodnja za EU neće biti posebna, već uobičajena proizvodnja koja se plasira i na tržište Srbije, odnosno da će "kvalitet proizvoda biti istovetan i za domaće tržište i za izvoz".

Mlekara Subotica

Grujić je rekao da subotička mlekara, koja zapošljava oko 270 radnika, "dnevno otkupi i preradi 150.000 litara mleka".

"Da bi proizvodnja došla na današnji nivo, ulagano je i u sirovine, od početka ulaska na srpsko tržište uloženo je više od 50 miliona evra u poboljšanje proizvodnje sirovog mleka', kazao je on.

Podsetio je da je 2003. pet mlekara koje je kupio Salford imalo 46.000 dobavljača, da bi sada taj broj iznosio 7.000. Petrović je kazao da nisu napustili male proizvođače, već oni nisu mogli da zadovolje zahtev za kvalitetom, pa je investirano u stvaranje industrijskih snabdevača mlekare. "Zbog toga je procenat ekstra kvaliteta mleka, po standardima EU, trenutno u Imleku 73 odsto, a u Subotici više od 50 procenata", rekao je on.

"Situacija sa nestašicom mleka u Srbiji se popravila, ali nije još sto posto zadovoljavajuća. Popravila se zbog mera Ministarstva poljoprivrede, planiranog uvoza junica, ali i pada potrošnje mleka", kazao je Petrović i dodao da uskoro očekuje stabilizaciju tržišta.

subotička mlekara

Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 8496
Povezane teme

mlekara subotica

izvoz mleka

mlekara evropska unija

izvoz u evropsku uniju

milan grujić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.