Komentara: 0
Pregleda: 4558

Mira Banjac otvorila 21. Festival evropskog filma Palić

20.07.2014. u 06:14h
Izvor: RTV Yueco
Dodelom nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Miri Banjac i projekcijom filma “Beli bog” večeras je na Paliću svečano otvoren 21. festival evropskog filma “Palić”.
Mira Banjac otvorila 21. Festival evropskog filma Palić

Ovogodišnja laureatkinja Lifikne nagrade, Mira Banjac, koja je proglasila festival otvorenim, dočekana je ovacijama publike na Letnjoj pozornici na Paliću.

Uručujući joj priznanje, direktor festivala Radoslav Zelenović je rekao da je ono večeras dodeljeno glumici koja je jedno od najprepoznatljivijih lica naše kinematografije.

Za Miru Banjac, Zelenović je rekao da je ona odavno zauzela svoje zasluženo mesto u filmskim i TV arhivima, našim srcima, i da ima još mnogo toga da kaže.

“Od 1964, a te godine snimila prvu glavnu ulogu, do danas, Mira je dobila sva najznačajnija priznanja kada je u pitanju pozorište, televizijska i filmska umetnost. Sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom večeras joj dodeljujem nagradu ''Aleksandar Lifka''”, rekao je, između ostalog, Zelenović uručujući nagradu.

Mira Banjac se publici obratila rečima: “Nagrada – to ste vi!”. Njen izlazak na scenu ispraćen je ovacijama, nakon čega je publici rekla da “nagrada ima vrednost onoga ko je daje”.

Mira Banjac otvorila 21. Festival evropskog filma Palić

“Ovaj festival je sigurno taj naslov koji mi je dao ovu veliku i značajnu nagradu. Shvatam je kao definitivni kraj nekih mojih velikih ambicija. Toga više nema. Sad postoje samo zadovoljstva, susreti sa vama i čuvanje dostojanstva ove nagrade”, rekla je Banjac.

Govoreći o samom festivalu, čija je ujedno i predsednica Saveta, ova naša proslavljena glumica je rekla da je on široko otvorio vrata u Evropu, i izrazila nadu da dolazak evropskih gostiju na Palić znači da i Evropa nas poziva da budemo njen deo.

“Možda je naš film trenutno u nekoj laganoj hibernaciji, ali postoje ljudi koji ljuljaju i talasaju i ne daju baš tako mirne vode. Zahvaljujem se gradu koji stoji iza ovog festivala i počastvovana sam što sam na ovoj pozornici, koja je evo dve decenije i jednu godinu više izdržala jedan značajan i najznačajniji festival, sa malim brojem ljudi, na čelu sa gospodinom Zelenovićem, koji su zaslužni da ovaj festival ima svoj veliki i značaj vek”, rekla je Mira Banjac.

Ona je dodala da je veoma značajno to što je u društvu Kloda Leluša, francuskog reditelja, drugog dobitnika nagrade, a koji zbog hirurške intervencije nije prisustvovao dodeli već se publici obratio putem pisma, za koga je rekla da je veliki umetnik, nakon čega je u njegovu čast učinila veliki naklon.

U ime Pokrajinske Vlade, pokrivitelja festivala, okupljene je pozdravio pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Radoslav Petković.

U svom govoru, Petković je povezao arhitektonosko nasleđe Subotice – secesiju i filmsku umetnost, rekavši da su i jedno i drugo nastali u trenutku kada su industrija i njeni proizvodi postala svakodnevica, i to sa željom da se u svakodnevicu unese estetetika.

Secesiju i film, takve kakve ih je opisao, Petković je povezao i sa “lutalicom, vizinarom i sanjarom” koji je krenuo iz Brašova u Rumuniji i skrasio se u Subotici – Aleksandrom Lifkom, po kojem ime nosi najveća nagrada festivala.

“Ja sam neko ko veruje u duh vremena, ali i u duh mesta. I zato mislim da kao posledica duha vremena i duha mesta postoji i ovaj festival, na Paliću, pored Subotice. Nije nimalo slučajno da on traje već decenijama i da ćemo večeras slaviti filmske stvaraoce, sećajući se imena Aleksandra Lifke i uživati u ostvarenjima filmske umetnosti”, rekao je Petković.

Mira Banjac otvorila 21. Festival evropskog filma Palić

Poklonike filmske umetnosti na Letnjoj pozornici pozdravio je, u ime lokalne samouprave koja je osnivač festivala, predsednik Skupštine grada Subotica, Ilija Maravić.

On je gostima poželeo ugodan boravak na Paliću, u nadi da će im ostati u lepoj uspomeni, istovremeno odavši priznanje organizatorima koji, po njegovom mišljenju, ogroman poduhvat čine mogućim i važnim u evropskim krugovima filma.

“Subotica će nastaviti da podržava festival i ubuduće, nadamo se u većem i konkretnijem obimu, s obzirom da se radi o najvednijem međunardonom kulturnom događaju koji Subotica i država Srbija imaju”, rekao je Maravić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala posetiocima je predstavljen žiri programa “Paralele i sudari”, kao i međunarodni žiri koji odlučuje o nagradama u takmičarskom programu, a koji čine Danijel Matanić, Sabolč Hajdu, Hristina Popović, Karin Hofinger, i predsednik Pjer Anri Delo iz Francuske.

Pre same projekcije mađarskog ostvarenja “Beli bog”, prvog u ovogodišnjem takmičarskom programu, publici je predstavljena i ekipa ovog filma.

Na 21. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati do 25. jula uz podršku Turkiš erlajnsa, biće prikazana 64 filma u okviru 6 selekcija. Programi će se prikazivati na više lokacija na Paliću i u Subotici.

www.palicfilmfestival.com 

Izvor: RTV Yueco
Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 21. Festivala evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4558

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

mira banjac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.