Komentara: 7
Pregleda: 6858

Migrantska kriza: Od Martonoša svi putevi vode u EU

28.06.2015. u 19:41h
Izvor: RTV
Bežeći od rata, više od hiljadu izbeglica iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka brojnim vanrednim polascima iz Beograda svakodnevno stižu u pogranična mesta nadomak Mađarske. Među migrantima, brojne su i porodice sa malom decom, koje preko Palića i Martonoša planiraju da pronađu spas u Evropi. Jedno od vojvođanskih mesta kroz koje dnevno prođe i više od hiljadu migranata je i selo Martonoš koje ima oko dve hiljade stanovnika, a pored čijih kuća vode ilegalne rute ka EU.
Migrantska kriza: Od Martonoša svi putevi vode u EU

Sa dolaskom mraka broj migranata višestruko se uvećava, jer u kolonama idu ka graničnom pojasu. Većina kaže da su sličnim putevima ilegalno prešli već četiri granice, iz Sirije u Tursku, zatim u Grčku i Makedoniju, da bi nakon mesec dana stigli i do naše zemlje.

Prema rečima migranata sa kojima smo razgovarali, najava postavljanja ograde između Srbije i Mađarske uznemirila je njihove sunarodnike koji se užurbano spremaju na isti put iz Grčke. Kažu da će to podići cenu koju za prelazak granice plaćaju krijumčarima, ali da ih fizičke barijere neće sprečiti da dođu do sigurnosti i slobode kojima se nadaju u zemljama EU.

Kolegijum MUP-a razmatrao bezbednosnu situaciju u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je danas kolegijum na kojem je razmatrana sveobuhvatna bezbednosna situacija u Srbiji i razgovarano o bezbednosnim merama koje će policija u narednom periodu preduzeti kako bi se očuvala stabilnost i osigurala bezbednost svih građana, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se navodi da se, zbog sve većeg broja migranata koji prolaze kroz Srbiju, razgovaralo i o kretanjima migratornih talasa i merama koje srpska policija preduzima u rešavanju ovog problema, uz poštovanje prava i sloboda tražilaca azila.

Tokom sastanka ministar je upoznao prisutne da je o tome razgovarao i sa inostranim partnerima i da se već preduzimaju mere na boljoj zaštiti državne granice.

Sednici su, osim Stefanovića, prisustvovali i direktor policije Milorad Veljović, predstavnici specijalnih jedinica i Žandarmerije, kao i načelnici uprava u Direkciji policije.

Mađarski graničari na putu ka srpsko-makedonskoj granici

Mađarska policija poslala je jutros jedan kontigent graničnih policajaca koji će pomoći kolegama iz Srbije u sprečavanju ilegalnih prelazaka makedonsko-srpske granice.

Kako je saopštila mađarska policija, u skladu sa prošlonedeljnim dogovorom direktora policija dve zemlje, Karolja Papa i Milorada Veljovića, postignutom na sastanku u Segedinu, srpsko-makednosku granicu obezbeđivaće četiri vozila opremljena termo-vizijskim kamerama i dvadeset policajaca.

Na mesečnom nivou smenjivaće se po deset policajaca, a prva grupa od deset policajaca i pomenuta četiri vozila u Srbiju je ušla jutros nešto posle šest časova na Graničnom prelazu Horgoš.

Oni će zajedno sa njihovim kolegama iz Srbije raditi na sprečavanju ilegalnih prelazaka makedonsko-srpske granice, u cilju smanjenja broja migranata koji kasnije pokušavaju ilegalno da pređu srpsko-mađarsku granicu.

Kako se navodi, ova saradnja je plod zajedničkih iskustava srpske i mađarske policije iz februara na obezbeđenju granice, dok je u cilju sprečavanja trgovine ljudima formiran i zajednički mađarsko-austrijsko-srpski istražni tim.

U toku jučerašnjeg dana, mađarska policija uhvatila je 847 ilegalnih migranata, što je manje u odnosu na prethodna dva dana. Najviše ilegalnih migranata uhvaćeno je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 645, među kojima i 106 dece. Najveća grupa od preko stotinu Sirijaca uhvaćena je u okolini Segedina.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 6858

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.