Komentara: 8
Pregleda: 5387

Meštani Donjeg Tavankuta negoduju zbog pedijatra

24.02.2015. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
U naselje koje ima oko tri hiljade stanovnika, kome gravitiraju i Gornji Tavankut i Ljutovo, a gde rade tri vrtića i tri osnovne škole, pedijatar dolazi samo jednom nedeljno. U Domu zdravlja kažu da je razlog mali broj kartona, dok meštani tvrde da se to može vrlo lako rešiti.
Meštani Donjeg Tavankuta negoduju zbog pedijatra

- "U ambulanti ima 317 kartona, a prema normativima, potrebno je 1.500 potpisanih ugovora sa izabranim pedijatrom za školsku decu, odnosno, 800 za decu predškolskog uzrasta" - objašnjavaju u Domu zdravlja  Subotica - Zbog toga nema osnova da pedijatar dolazi svakodnevno.

Sa druge strane, meštani tvrde da je broj kartona mali jer je ukinuta vakcinacija dece u ambulanti u ovom naselju i da roditelji zato kartone svojih mališana nose u dispanzer u Suboticu.

- "Niko nas neće ubediti da tamo gde imaju tri vrtića i tri osnovne škole nema dovoljno dece" - kaže Nataša Stipić, predsednica Saveta MZ Tavankut. - Pokušavali smo da se dogovorimo, imali smo nekoliko sastanaka, tražili sa se kartoni iz dispanzera vrate u seosku ambulantu i tako će ih biti više nego dovoljno da lekar dolazi češće, a u gradu će biti manje gužve. Čak smo i u dogovoru sa MZ Žednik predložili da jedan pedijatar kod nas dolazi tri puta, a tamo dva puta nedeljno, ali uzalud. Ovako roditelji sa bolesnom decom putuju u Suboticu i tamo čekaju satima na pregled.

I meštani tvrde da bi im bilo mnogo lakše da imaju češće dečjeg lekara, naročito kada se radi o bebama i jako maloj deci. Negoduju jer su sami novcem iz mesnog samodoprinosa, izgradil i opremili ambulantu, a sada deca i žene kod lekara moraju da odlaze u Suboticu.

- Nemamo ni ginekologa, tako da sam kao trudnica za sve doznake i papire išla u Suboticu, a sada isto tako idem sa bebicom na preglede – kaže mlada mama, ne želeći da se predstavlja. - Pričaju da treba mladi da se vrate na selo, ali nam ne pružaju ni najosnovnije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 5387
Povezane teme

donji tavankut

dom zdravlja subotica

pedijatar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.