Komentara: 0
Pregleda: 4093

Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

24.11.2016. u 13:07h
Italijanski kulturni centar „Piazza Italia“ iz Subotice u saradnji sa Italijanskim institutom iz Beograda i Otvorenim univerzitetom Subotica tokom novembra i decembra za sve ljubitelje italijanske kinematografije organizuju „Mesec italijanskog filma“.
Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Subotičkoj publici biće prikazano pet italijanskih filmova novije produkcije, koji su u svom žanru nagrađivani i spadaju u red najboljih, kako kada je reč o italijanskoj, tako i evropskoj produkciji. Ciklus italijanskog filma u Filmskom klubu otvoriće film „Ja i ti“ Bernarda Bertolučija, omaž velikom italijanskom umetniku koji svoj budni pogled okreće ka današnjim tinejdžerima okruženih odraslima koji nemaju vremena da ih saslušaju i kojima izgleda nedostaje energija neophodna da se suoče sa svakodnevnim životom.

Filmovi će se prikaivati petkom u 20.00 časova u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta (levi ulaz), počevši od 25. novembra pa sve do 23. decembra kada će biti održana poslednja projekcija. Cena karte za projekciju je 100,00 dinara, a rezervaciju možete da učinite u Italijanskom kulturnom centru „Piazza Italia“ ili putem telefona 024/551-285. Svi filmovi su na italijanskom jeziku, dok su titlovi na srpskom.

PROGRAM:

Petak, 25.11. u 20h
Film: JA I TI / Io e te (Italija, 2012)
Režiser: Bernardo Bertolucci
Uloge: Jacopo Olmo Antinori, Tea Falco, Sonia Bergamasco, Tommaso Ragno, Veronica Lazar, Pippo Delbano

Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Lorenco je čudan usamljeni četrnaestogodišnjak koji ima težak odnos sa roditeljima i vršnjacima. Odlučuje da prekine sa svim tim krijući se u zapuštenom suterenu u svojoj zgradi. Niko ne sumnja da će pametni Lorenco u nameri da bude sam napustiti školski skijaški izlet. Tokom cele sedmice konačno će izbeći sve sukobe i pritisak da bude „normalan“ tinejdžer. Planira da živi u savršenoj izolaciji uz omiljenu muziku, knjige i farmu mrava, zanimljivu alternativu gledanju TV. Ali, neočekivana poseta Lorencove starije polu-sestre Olivije promeniće sve.

Petak, 02.12. u 20h
Film: SALVO (Italija, Francuska 2013)
Režija: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza
Uloge: Saleh Bakri, Luigi Lo Cascio, Sara Serraiocco
Nagrade: Dvostruka nagrada publike na 66. Filmskom festivalu u Kanu

Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Glavni junak filma “Salvo” (2013), čiju režiju potpisuju Fabio Grasadonija i Antonio Pjaca je Salvo, koji je telohranitelj i ubija ljude za mafijaše. Nakon što osujeti napad na svog poslodavca, hvata čoveka koji je to organizovao i nailazi na njegovu slepu sestru. Ovo ga natera da preispita svoje postojanje. Sicilijanski mafijaški ubica Salvo hladan je i nemilosrdan usamljenik. Ušunjavši se u jednu kuću da ubije čoveka, nailazi na Ritu, slepu devojku koja bespomoćno svedoči ubistvu svoga brata. Salvo pokuša zatvoriti njene oči koje uznemirujuće zure u njega iako ga ne vide. Međutim, događa se nešto nemoguće: Rita progleda i Salvo joj odlučuje poštedeti život. Od tog trenutaka dva bića koja nose svaki svoj teret povezuju se zauvek.

Petak, 09.12. u 20h
Film: USAMLJENOST PROSTIH BROJEVA (Italija, 2008)
Režija: Severino Kostanco
Uloge: Luka Marineli, Alba Rorvaher, Izabela Roselini, Filipo Timi
Nagrade: Nagrada Pazineti za najbolju glumicu: Alba Rorvaher na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2010; Nagrada Srebrna traka 2011; Nagrada Čak d’Oro 2011

Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Snimljen po istoimenoj knjizi, film „usamljenost prostih brojeva Paola Đordana prati priču o dva odbačena deteta od strane svojih drugara koja će postati prijatelji. Kasnije se oni odvajaju i posvećuju svojim karijerama. Neprestano osećaju kao da im nešto nedostaje.

Težak odnos savremenog čoveka sa stvarnošću i beg u izlociju tema je filma „Usamljenost prostih brojeva“. Sa naizgled lakšim tonovima, komedija koja je postigla veliki uspeh kod kritike i publike, navodi na ozbiljno razmišljanje o italijanskom  društvu u poslednjoj deceniji.

Petak, 16.12. u 20h
Film: CEZAR MORA UMRETI / Cesare deve murire / Ceasar Must Die (Italija, 2012)
Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi
Nagrada: Zlatni medved na 62. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu; Nagrada FIPRESCI na 18. Festivalu autorskog filma u Beogradu

Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Predstava „Julije Cezar“ se završila i glumci su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Svetla se gase; glumci odlaze sa scene i vraćaju se u svoje ćelije. Svi su oni zatvorenici u jednom rimskom zatvoru. Jedan od njih kaže: „Otkad sam otkrio umetnost, ova ćelija je postala pravi zatvor“. Reditelji Paolo i Vitorio Taviani, kultni autori italijanske kinematografije, proveli su šest meseci na probama ove predstave. Njihov film pokazuje kako univerzalnu poruku Šekspirovog dela razumeju i ljudi u ekstremnim životnim uslovima. Nakon premijere, Cezar, Brut i ostali ostaju iza zatvorenih vrata. Svi oni ponosni su i na čudan način dirnuti, kao da je predstava otkrila dubine njihove prošlosti.

Petak, 23.12. u 20h
Film: ULICA U PALERMU (Italija, 2013)
Režija: Ema Dante
Uloge: Elena Kota, Ema Dante, Alba Rorvaher
Nagrade: Nagrada Kup Volpi, najbolja ženska interpretacija: Elena Kota; Nagrada Pazineti najbolja ženska interpretacija: Elena Kota i Alba Rorvaher na 70. Međunarodnom festivalu u Veneciji

Mesec italijanskog filma u filmskom klubu Otvorenog univerziteta

Rediteljka Ema Dante u filmu „Ulica u Palermu“ istražuje često sitne i banalne razloge sukoba i tenzija među ljudima kada oni odbijaju da razumeju i razgovaraju sa drugima, koje vide jedino kao neprijatne rivale.

Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4093

Povezano dešavanje

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

italijanski kulturni centar piazza italia

italijanski film

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.