Komentara: 1
Pregleda: 3961

Medicinski otpad se steriliše po propisima EU

17.09.2013. u 14:58h
Izvor: RTV Yueco
Godišnje se u Opštoj bolnici u Subotici steriliše oko 44 tone medicinskog otpada. Ova vrsta opasnog otpada koja se stvara u domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama u Severno-bačkom okugu bezbedno se uklanja u Subotičkoj bolnici. Pre nego što se otpad donese u subotičku bolnici u domovima zdravlja razvrstava se prema propisima Evropske unije.
Medicinski otpad se steriliše po propisima EU

Iz zdravstvenih ustanova otpad se donosi u subotičku Opštu bolnicu koja je regionalni centar za uništavanje i sterilisanje  medicinskog otpada. On se doprema se specijalizovanim vozilima, potom stavlja u kese, izmeri, napravi tovarni list i onda se steriliše. Prošlog meseca sterilisano je 3840 kilograma otpada.

Prema propisima EU otpad mora da se odvoji na mestu nastajanja, zatim na poseban način pakuju i obeležavaju. Hemijski, farmaceutski i citostatički otpad pakuje se u vreće ili kontejnere koji su obeleženi crvenom bojom, otpad koji je oštar ili infektivan obeležen je žutom bojom.

U Srbiji postoji nekoliko kompanija koje se bave prikupljanjem, prevozom i izvozom opasnog otpada. Cene za tretman otpada razlikuju se u zavisnosti od otpada. Ako je reč o klasi PCB, gde je opasnost visoka, onda je tri evra po kilogramu. Farmaceutski otpad je u nižoj klasi opasnosti i košta evro i po – dva po kilogramu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3961
Povezane teme

opšta bolnica

medicinski otpad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.