Komentara: 4
Pregleda: 3391

Martin Mačković osvojio svetsku bronzu u Italiji

28.07.2014. u 12:52h
Izvor: Subotica.com
Reprezentativci Srbije, veslači Martin Mačković iz Subotice i Viktor Pivač iz Beograda osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, a u kategoriji dvojac bez kormilara. Takmičenje je održano u nedelju, 27. jula u italijanskom gradu Vareze. Ovaj dvojac, najmlađi na šampionatu, izveslao je finalnu etapu za šest minuta, 33 sekunde i 91 stotinku, a bolji od njih su bili jedino domaći takmičari Lodo i Vičino (sa vremenom 6:28,48), ujedno i favoriti, te Australijanci Hargrivs i Vetli (6:32,07). Trener srpskog dvojca Aleksandar Ivković rekao je da je bronza i te kako zaslužena.
Martin Mačković osvojio svetsku bronzu u Italiji

Prošlogodišnji juniori Viktor Pivač i Martin Mačković svoju prvu sezonu u seniorskoj konkurenciji počeli su bajkovito. U finalu dvojaca bez kormilara srpski čamac, najmlađi na šampionatu, ostvario je izvanredan uspeh osvojivši bronzano odličje u oštroj konkurenciji znatno iskusnijih veslača. Pivač i Mačković su finalnu trku izveslali za 6:33,91 i finišom iz snova došli do odličja. Bolji od njih su bili jedino Italijani Lodo i Vičino (6:28,48), koji su potvrdili ulogu favorita u Varezeu, i Australijanci Hargrivs i Vetli (6:32,07) koje su dan ranije „tukli“ u polufinalu.

– Izuzetno teška trka. Sve ekipe su mnogo jako krenule od starta, a Viktor i Martin su zaostali. Ipak, to ih nije pokolebalo. U središnjem delu trke bili su izvanredni, a u finišu više nego perfektni. Poslednjih 300 metara su izveslali sa 105 odsto svojih mogućnosti i zasluženo su stigli do postolja. Čestitam im na svemu što su prikazali u Varezeu – bio je prezadovoljan trener ove posade Aleksandar Ivković.

Sve do poslednjih 500 metara delovalo je da je naš čamac daleko od postolja. Posle prvih 500 metara bio je šesti, a do ulaska u poslednju četvrtinu trke uspeo je da popravi taj plasman samo za jednu poziciju. A onda je usledio srpski stampedo. Pivač i Mačković su krenuli u nezadrživ finiš. Prvo su ostavili iza sebe turski čamac, potom je „pala“ i grčka posada. Naši momci su nezadrživo hitali ka postolju a da je bilo samo malo više vremena nema sumnje da bi i Australijanci bili „progutani“. U svakom slučaju i bronza je ogroman uspeh za Pivača i Mačkovića koji su, ubrzo posle učešća na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu gde su u teškom četvercu sa značajno iskusnijim Goranom Jagarom i Jovanom Popovićem bili 12. seli su u dvojac bez kormilara i odmah pokazali da su dobitna kombinacija.

Martin Mačković osvojio svetsku bronzu u Italiji

– Iako smo u Vareze stigli s ogromnim samopouzdanjem, tek posle kvalifikacione trke smo shvatili da imamo štofa za medalju. Čamac je išao fenomanlano i bili smo uz rame sa glavnim konkurentima za zlato – Italijanima. Fenomenalna startna trka u Italiji kao da nas je malo uljuljkala. U polufinalni okršaj smo izgleda ušli malo opušteno. Nismo bili na nivou koji smo hteli ali smo ispunili glavni cilj. To nas je dodatno mobilisalo za finale jer smo znali da ne možemo da očekujemo medalju dodatno ne podignemo nivo veslanja. Znali smo šta treba da radimo, odlično smo odradili trening pred finalni okršaj, fenomenalno smo se osećali i epilog nije mogao da bude drugačiji. Kao najmlađa posada na šampionatu osvojili smo bronzu i presrećan sam zbog toga. Ovo će nam biti ogroman podstrek za nastavak karijere u seniorskoj konkurenciji – u jednom dahu je ispričao Martin Mačković.

Martin Mačković osvojio svetsku bronzu u Italiji

I njegov veliki prijatelj i „saigrač“ u čamcu Viktor Pivač, s kojim je lane postao evropski juniorski prvak u osmercu a nakon toga u istom čamcu osvojio i svetsku junuiorsku bronzu, nije krio ushićenje zbog velikog uspeha u Varezeu.

– Iako smo loše startovali odmah smo uhvatili pravi ritam i znali smo da možemo do postolja ako ne dozvolimo ostalima da se previše odlepe, jer je finiš naša najjača deonica. Posle prvih 500 metara smo bili poslednji i već tada smo morali da krenemo u mali napad da se konkurenti ne bi previše odvojili. Na polovini trke smo došli do petog mesta, a kada smo se osvrnuli videli smo da nam Turci i Grci mnogo beže i tada je usledio drugi napad. Na ulasku u poslednjih 500 metara smo krenuli na sve ili ništa. Osećali smo da imamo više snage od grčkog i turskog čamca koji su bili četvrti, odnosno peti. Finiširali smo kao nikada u životu i ništa nije moglo da nas zaustavi na putu ka odličju – istakao je Pivač i dodao – Italijani su potvrdili da su neprikosnoveni. Australijanci, koje smo pobedili u polufinalu su osvojili srebro. Mislim da su se manje potrošili od nas u polufinalu i to se videlo u finalnom okršaju. Odlično su krenuli i uspeli da istraju do kraja. Bilo kako bilo nemamo za čim da žalimo. U Varezeu smo postigli ogroman uspeh tim pre što nam je ovo prva godina nakon juniorskg staža.

Martin Mačković osvojio svetsku bronzu u Italiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3391
Povezane teme

veslački klub palić

veslanje

martin mačković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.