Komentara: 1
Pregleda: 3409

Manje bodova za budžet na fakultetima?

08.10.2013. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
Izmenama zakona o visokom obrazovanju predviđeno je da se broj bodova za finansiranje iz budžeta smanji sa sadašnjih 50 na 48, čime bi velikom broju studenata bilo olakšano studiranje, bar u finansijkom smislu.
Manje bodova za budžet na fakultetima?

Ekonomski fakultet u Subotici je prihvatio konkursnu dokumentaciju svim studentima koji su ispunili uslov od ostvarenih 48 bodova za proteklu akademsku godinu, ali se za konačnu primenu čeka odluka Skupštine Srbije. Studentima naravno odgovara opcija da sa manje bodova mogu da konkurišu za bužet, kao i da umesto dosadašnjih pet, dobiju i šesti ispitni rok.

U studentskom parlamentu na Ekonomskom fakultetu, koji predstavlja sve studente kako u Subotici i Novom Sadu tako i Bujanovcu, ističu da bi im olaškica od 2 poena po godini u velikoj meri pomogla, bar kada je reč o finansijskom smislu. Isto tako izmenama zakona je predviđeno da se uvede i šesti ispitni rok, koji bi im takođe bio od velikog značaja, jer je gradivo suviše opširno da bi se ostvario dovoljan broj bodova za samo pet ispitnih rokova.

Ekonomski fakultet ima veliki broj studenta koji ostvaraju dobre rezultate, pa je samim tim i mogućnost finansiranja sa budžeta za one koji ostvare 48 bodova manji. Ipak na studijskim programima gde konkurencija nije velika, studenti sa minimalnim brojem bodova imaju veće šanse da se finansiraju iz budžeta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović predstavio je izmene Zakona o visokom obrazovanju Skupštini Srbije i istakao da će izmene zakona rešiti životni problem oko 30.000 studenata koji su dovedeni u situaciju da ne mogu da nastave započeto školovanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3409
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.