Komentara: 3
Pregleda: 6500

Manje abortusa u odnosu na prethodne godine

10.09.2015. u 17:06h
Izvor: Subotičke novine
Godišnje se u Opštoj bolnici Subotica obavi između 400 i 500 abortusa, a dva procenta od tog broja neželjenih trudnoća odnosi se na maloletnice, dok u Srbiji četiri do pet odsto adolescentkinja uradi abortus, od ukupno između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, tvrde stručnjaci. Broj abortusa se ne povećava u odnosu na ranije godine, tvrdi dr Goran Mavrak, novoimenovani načelnik odeljenja akušerstva u Opštoj bolnici Subotica.
Manje abortusa u odnosu na prethodne godine

Tokom poslednjih deset godina u subotičkoj Opštoj bolnici smanjen je broj abortusa, kaže novoimenovani načelnik Odeljenja akušerstva dr Goran Mavrak, koji nam je takođe potvrdio, da je ove godine, do osmog meseca, urađeno oko 270 abortusa, dok je prošle godine izvršeno 350 prekida neželjene trudnoće, što s obzirom na broj godišnjih, u proseku od 400 do 500 intervencija, ukazuje ipak na tendenciju smanjenja prekinutih trudnoća.

- I dalje imamo veliki broj abortusa, ali je ipak mnogo manje žena prekinulo trudnoću, nego pre jedne decenije. Razloge možemo tražiti pre svega u činjenici da mlade devojke, posebno maloletne, nisu edukovane dovoljno u seksualnom vaspitanju, a neke maloletne pacijentkinje odlaze i u druge gradove da obave ovu vrstu intervencije. Naravno da je zabrinjavajuće što i dalje imamo ovoliki broj namernog prekida trudnoće, ali ohrabruje činjenica da se on postepeno smanjuje - objašnjava dr Goran Mavrak, načelnik akušerstva u subotičkoj Opštoj bolnici.

Manje abortusa u odnosu na prethodne godine

dr Goran Mavrak

Za maloletnice - postupak abortusa rigorozniji

Kako tvrde lekari, procedura abortusa nije ista kod punoletnih i maloletnih pacijentkinja, ali je radna obaveza lekara da tu intervenciju obavi. U subotičkoj Bolnici, ginekolozi pre donošenja konačne odluke o namernom prekidu trudnoće edukuju pacijentkinje sa kakvim posledicama mogu da se suoče ukoliko se ipak opredele za abortus, ali i napominju da nemaju zakonsko pravo da u njihovo ime odlučuju o tome.

- Praksa je takva, da mi imamo obavezu da kod punoletnih pacijentkinja, koje svesno odlučuju o svom zdravlju, obavimo abortus, jer to zakonski moramo napraviti. Kod maloletnih osoba, postupak je drugačiji, jer su tu uključeni roditelji, staratelji i Centar za socijalni rad.  Praksa je da se do 10. nedelje abortus uradi, od 10. do 12. nedelje se o njemu odlučuje na prvostepenoj komisiji, preko 12.  nedelje na drugostepenoj, a sve ovo uz strogo medicinsku indikaciju.  Od ukupno 270 abortusa, koliko je urađeno do sada, samo dva odsto su bile maloletne osobe - navodi dr Mavrak.

On ističe da je važno da svaka pacijentinja zna, da abortus osim moralnih i psihičkih posledica, može da nosi i veće posledice po zdravlje, jer mogu da se dogode naknadne infekcije, fizički problemi u smislu oštećenja materice, zapušenja jajovoda, donjeg dela abdomena i druge.  Abortusi se u subotičkoj Bolnici, inače, rade tri puta nedeljno, a cena obavljenog abortusa je oko 13 hiljada dinara. Pacijentkinjama se zakazuju termini, a nedeljno se uradi oko 21 intervencija.

Na Odeljenju akušerstva šest lekara

Na odeljenju akušerstva u subotičkoj Opštoj bolnici trenutno radi šest lekara ginekologa, a nedavno imenovani načelnik odeljenja dr Mavrak, kaže da se uigrana ekipa i timski rad ni ubuduće neće značajno menjati.

- Nastavićemo uhodan ritam rada koje su ranije ustanovili dr Knežević i dr Simić. Odeljenje akušerstva nema trenutno većih problema. Kao i svuda u Srbiji, ima problema oko nedostatka nekih lekova, nedostaju dušeci i posteljina, uglavnom potrošne stvari i to je normalno. Odeljenje ima i dva apartmana, koji spadaju u vanstandardne usluge, te se ne koriste samo kod pacijentkinja koje imaju carski rez.  Za apartmane vlada i dalje veliko interesovanje, cena boravka u njima je oko 3.000 dinara po danu, savremeno su opremljeni i uz mogućnost posete — kaže dr Mavrak.

Ipak, stagnacija!

Prema podacima iz 2011.  godine, u subotičkoj Bolnici obavljeno je 506 abortusa, a naredne 2012. godine, samo do avgusta obavljeno je 288 takvih zahvata, dok je ove godine do kraja avgusta bilo 270 prekida trudnoće. U Opštoj bolnici Subotica, godišnje se obavi i oko 80 intervencija u kojima se prekida trudnoća zato što je utvrđeno genetsko oštećenje, zatim kod odumrlih trudnoća i u trudnoćama u kojima je oštećen plod.

Manje karcinoma grlića materice

„Crna statistika” kada je pre dve decenije, u subotičkoj Bolnici rađeno 20 radikalnih operacija karcinoma grlića materice, kako tvrde nadležni lekari u toj ustanovi, sada je prošlost.

- Broj karcinoma grlića materice se u poslednje dve godine prepolovio. Mnogo više se rade predkancerogena stanja, a operacije sa pravim karcinomima rade se u sve manjem obimu, objašanjava dr Mavrak.

Adolescentkinja sa 12 godina - abortirala!

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši do 40 hiljada abortusa, ali nezvanični podaci pokazuju da je taj broj znatno veći i da dostiže i 150.000. Na žalost, devojčica od tek 12 godina je najmlađa pacijentkinja koja je u GAK Narodni front 2014. godine došla da abortira.

Na taj korak svake godine se u proseku odluči 16.000 trudnih maloletnica u Srbiji. Četvrtina devojaka iz Srbije postaje seksualno aktivna sa 16 i manje godina, pokazuje nedavno sprovedena studija o seksualnom ponašanju, a na abortus u Srbiji najčešće se odlučuju tinejdžerke i vrlo mlade žene.

Prema evidenciji Republičkog centra za planiranje porodice, 90 odsto žena starosti od 20 do 39 godina abortira, a svaka 20-a devojka abortira pre 18. godine. Samo Ruskinje češće od Srpkinja abortusom rešavaju problem neželjene trudnoće, navodi se u jednom od istraživanja, uz podatak da u toku godine, jedna žena više od tri ili četiri puta prođe kiretažu, ne razmišljajući o posedicama po svoje zdravlje, ali ni o etičkom aspektu.

Žene se više štite od polnih infekcija

Polno prenosive bolesti bile su do pre nekoliko godina „bauk” u našem okruženju.  Prema rečima dr Mavraka, ovih bolesti je ranije bilo mnogo više i žene su im bile mnogo više izložene nego danas kada postoje mnogobrojne vrste zaštite.  Zahvaljujući edukaciji, te bolesti su sada sve manje zastupljene a pre svega se misli na clamidija infekcije, HPV infekcije, infekcije sa mikro i urea plazmom i druge.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 6500
Povezane teme

opšta bolnica

abortus

prekid trudnoće

trudnoća

goran mavrak

neželjena trudnoća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.