Komentara: 8
Pregleda: 7156

Mamograf ne radi, ali pacijenti zbrinuti!

04.03.2016. u 13:18h
Izvor: Subotičke novine
Mamografski aparat u Opštoj bolnici Subotica ne radi, zbog kvara na jednom od glavnih delova. U Bolnici kažu, da se ne zna kada će biti popravljen, jer je zamena generatora skupa, ali da su pacijenti zbrinuti u drugim ustanovama. Oko broja pregleda žena na Skriningu, u Upravi bolnice ističu, da nemaju obavezu da rade te preglede!
Mamograf ne radi, ali pacijenti zbrinuti!

Direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin rekao je za "Subotičke novine", da mamograf ne radi, jer je došlo do kvara njegovog važnog dela - generatora, čiji se kvar procenjuje na oko 2 miliona dinara.

- Radi pacijenata koji su imali zakazane preglede na mamografu, obavili smo naš deo posla.  Upoznali smo filijalu RFZO da će bolnica stati sa tim pregledima i da će se generisati nove liste zakazivanja pacijenata. Zatim smo obavestili ZZJZ koji je "krovna organizacija" za skrining metode, kao i našeg osnivača Pokrajinu, koja jedina i ima obavezu da pronađe finansijska sredstva za popravku aparata. Moram da kažem da neće biti lako pronaći novac u kratkom roku, jer ga nema ni kada je u pitanju održavanje aparata, a kamoli zamena novog dela. Ovo mogu da kažem iz iskustva jer smo sličnu situaciju imali sa popravkom magnetne rezonance. Još nemamo nikakvu povratnu informaciju i ne znamo kada će mamograf biti popravljen - objašnjava direktor bolnice, dr Bićanin.

Zastoja ima, ali se pregledi i dalje rade

Kako bi pacijenti koji su imali zakazane preglede na mamografu bili zbrinuti, u bolnici su pronašli odgovarajuće rešenje.

- Onkološki pregledi koji su trebali da se rade na mamografu preusmeravaju se na Institut za onkologiju Vojvodine i u Dom zdravlja u Bačkoj Topoli, kojem smo mi donirali mamograf.  Skrining preglede bolnica po Statutu i nema obavezu da radi, ali na žalost u Domu zdravlja nema radiologa, te je zato bolnica prihvatila dobrovoljno da žene ovde dolaze na preventivne skrining preglede.  Zato su spekulacije o tome da nismo pregledali sve pozvane žene na skriningu neosnovane - tvrdi direktor bolnice.

Prema rečima dr Bićanina, na mamografu se određenim danima kao naprimer ponedeljkom, pregledalo i preko 20 žena dnevno u jednoj smeni na skriningu po spiskovima iz Doma zdravlja. Istovremeno je mamograf bio opterećen redovnim onkološkim pregledima sa još tolikim brojem žena u jednoj smeni, što je veliko opterećenje.

- Pored toga, mamograf je star 5 godina, na njemu je dakle pregledan ogroman broj žena, i moglo se očekivati da će doći do kvara. Nigde ne piše da bolnica treba da pregleda par hiljada žena u prevenciji, odnosno u Skriningu. Po Statutu nemamo obavezu da radimo preventivne preglede, pa smo sada tako došli u situaciju da nas ne razumeju i da oni koji vam nametnu tu priču nemaju taj problem, a mi koji smo prihvatili nametnutu priču ga imamo. Onkološki pacijenti se dakle pregledaju na ultrazvuku, onkolozi na nalazu napišu da je mamograf u kvaru, a ukoliko postoji neka onkološka sumnja, šalju se dalje u pomenute ustanove na preglede - tvrdi direktor bolnice.

Završena adaptacija odeljenja sterilizacije - U Opštoj bolnici Subotica završena je rekonstrukcija odeljenja sterilizacije, koje je bilo jedno od "crnih tačaka" u ocenjivanju tima za akreditaciju.  Prema rečima direktora dr Gorana Bićanina, u tom poslu mnogo je pomogla bolnica u Somboru, koja je subotičkoj bolnici, svaki dan izlazila u susret u opremi i sterilisanju instrumenata, te nije bilo zastoja u radu na odeljenju. Ovih dana bolnica ulazi i u drugu fazu rekonstrukcije operacionih sala, dok je odsek palijative praktično završen.

U krajnjem slučaju, ukoliko je neko onkološko stanje hitno, pacijenti se upućuju na pregled na magnetnu rezonancu, gde se obavlja preged dojki kod žena, ali prema rečima direktora bolnice to opet znači da će i taj aparat biti još više opterećen.

Mamograf u subotičkoj bolnici inače je donacija Japanske Vlade iz 2011. godine, koja je te godine, podržala akciju Republike Srbije u borbi protiv raka dojke.  Kao rezultat donacije svo vreme, mamograf je bez kvarova radio u svrhu redovnih pregleda žena na radiologiji, a bolnica se uključila u Skrining program ranog otkrivanja karcinoma dojke, jer žene nisu imale drugih mogućnosti da dođu na pregled kod radiologa koji od zdravstvenih ustanova, radi samo u bolnici u Subotici.

Prema podacima subotičkog Zavoda za javno zdravlje, koja je "krovna organizacija" u Skrining programu, iako je u okviru Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje raka dojke, predviđeno da se žene starosti od 50 do 69 godina na mamografiju pozivaju svake dve godine, u drugoj godini drugog ciklusa još uvek nisu pozvane sve. Od 21.000 žena koje pripadaju toj starosnoj grupi, pozvano je oko 16.000 žena, od kojih je 5.500 uradilo mamografiju, što je prema ocenama koordinacionog tela za Skrining u ZZJZ mali broj pregledanih žena.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 7156

Povezane vesti

Povezane teme

Goran Bićanin

opšta bolnica

zdravstveni pregledi

mamograf

pregled dojke

mamografija

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.