Komentara: 9
Pregleda: 6614

Malo nade za spas Palića

14.10.2011. u 15:05h
Izvor: Politika Online
Malo nade za spas Palića

Nemački stručnjak upozorava da izmuljivanje jezera neće odstraniti osnovne uzroke koji su doveli do zagađenja vode. „Prvi put sam ovde video neko jezero u tako lošem stanju“, iskreno opisuje svoj susret sa Palićem početkom godine Mišel Roman, hidrolog iz Nemačke.

– Ovde se stalno govori o potrebi izmuljivanja jezera, jer je sloj mulja na jezerskom dnu različite visine, a ima ga i do jednog metra. Međutim, to je mera koja „leči“ simptom, a ne i uzrok „bolesti“ jezerske vode – kaže nam Roman i dodaje da bi izmuljivanje trebalo da se radi paralelno ili nakon niza drugih aktivnosti koje bi na dugi rok mogle da poboljšaju neprozirnu i neprivlačnu vodenu površinu.

Kao savetnik u preduzeću „Park Palić“ Roman je ovde stigao posredstvom GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, a u okviru CIM programa za upućivanje stručnjaka iz Nemačke i EU u zemlje u razvoju kako bi potpomogli određene oblasti. Devet meseci je predano izučavao istoriju jezera, procenjivao parametre o kvalitetu vode, razgovarao sa desetinama stručnjaka i sada za „Politiku“ kaže da je spasavanje Palića moguće, da nauka ima rešenje i za ovako plitka ravničarska jezera, i da su u svetu takva rešenja primenjena mnogo puta.

Mišel Roman je uradio presek zagađivača jezera i označio crne tačke, a to je slivanje neprečišćenih ili bar nedovoljno prečišćenih otpadnih voda grada i okoline u Palić, kao i difuzno zagađivanje kroz poljoprivrednu aktivnost na pojedinim delovima oko jezera. Njegova ocena se u potpunosti slaže sa mišljenjem ovdašnjih stručnjaka. Međutim, kada je reč o merama koje treba preduzeti, Romanovo mišljenje je nešto drugačije.

– Grad je preduzeo najvažniji korak i izgradio najmoderniji prečistač u Srbiji koji radi od maja 2009. godine. Prisustvo azota u vodi pre izgradnje prečistača bilo je u proseku oko 35 miligrama po litru, što su vrednosti septičke jame. Sada je to na nivou 10 i ispod 10 miligrama po litru, što je evropski standard. Fosfor, kao najvažniji elemenat koji hrani alge, koje opet onda dovode do zagušenja jezera, sada je sa pet ili čak šest miligrama sveden na nivo manji od jednog miligrama po litru, što je takođe evropski standard. Ali, Subotica sa tim ne može da bude zadovoljna, jer kod ovakvih plitkih jezera treba da vladaju stroža merila – navodi Roman.

Važno je da Palić napokon završi svoju kanalizacionu mrežu i svu otpadnu vodu odvede na prečistač umesto da je neprečišćenu ubacuje u Ludaško jezero. Mišel Roman zagovara i stvaranje zaštitnog pojasa oko jezera, od deset ili dvadeset metara, koji bi tokom cele godine imao zeleni pokrivač kako bi biljke vezale zemlju da se pod uticajem kiše i vetra ne prenosi u jezero.

– Ljudima koji tu imaju njive treba pomoći i edukovati ih, da ne strahuju od zaštitnog pojasa – kaže Roman naglašavajući da bi takav pojas imao i vrednost za posetioce i rekreativce na Paliću.

Kako se nezvanično procenjuje, nedostaje između tri i četiri miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže oko Palića i spoljnjeg kraka koji bi otpadnu vodu sa Palića, umesto da je direktno ubacuje u jezero, odveo na prečistač. Tek paralelno sa tim ima smisla, objašnjava Roman, raditi i izmuljivanje jezera. Iako je to mera od koje svi najviše očekuju, ona je u stvari samo rešenje za posledice, ali ne i za uzrok zagađenja.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6614
Povezane teme

jezero palić

Park Palić

voda na Paliću

vodovod Palić

očistimo palić

čišćenje palića

park prirode palić

banja palić

režim zaštite palića

prečišćavanje mulja

kanalizacija na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.