Komentara: 4
Pregleda: 6261

Mala matura udar na kućni budžet

25.04.2015. u 02:35h
Izvor: Subotičke novine
Mala matura koja obuhvata proveru gradiva iz sedam predmeta, za osmake predstavlja veliki stres, a za njihove roditelje i trošak. Iako se u školama organizuju pripremni časovi, koji su besplatni, a drže ih nastavnici kao dodatne časove radnim danima, roditelji se u njih ne pouzdaju jer smatraju da se nastavnik ne može dovoljno posvetiti svakom detetu, bez obzira koliko je dobar. Zato da bi pripremili svoju decu za ovaj obiman završni ispit, roditelji plaćaju privatne časove iz bar dva predmeta - maternjeg jezika i matematike.
Mala matura udar na kućni budžet

- Mala matura nije dovela do promene načina rada u školama i zbog toga je teret pripreme još uvek na budžetu roditelja - kaže Suzana Milodanović, majka maturantkinje, objašnjavajući da uprkos odličnom uspehu , njena ćerka ide na privatne časove iz srpskog jezika i matematike.  - Ne mogu da se oslonim samo na pripremne časove, naročito kada ćerka dođe kući, npr.  posle časa matematike i tvrdi da ništa ne razume.  Zbog toga smo se okrenuli privatnim časovima. Čas srpskog plaćamo 400, a matematike 600 dinara. Iz oba predmeta ide na dva časa nedeljno.  Volela bih da mogu da je pošaljem i na časove fizike i hemije, ali velike su to pare koje, na žalost, ja ne mogu da obezbedim.

Upravo se najčešće privatni časovi plaćaju iz matematike, fizike, hemije i srpskog, a to potvrđuje i Aleksandra Šipovac, učenica osmog razreda.

- Većina mojih vršnjaka pored pripremnih časova koji se organizuju u školi, ide i na privatne časove. Razlog tome je što nastavnici nemaju dovoljno vremena da nam se ponaosob posvete. Tako se pripremni časovi ne razlikuju od običnih. Zato i dolazi do osipanja broja đaka na pojedinim pripremnim časovima – objašnjava maturantkinja, ističući da i sama ide na privatne časove iz srpskog i matematike ali i da strahuje od kombinovanog testa. – Najviše se plašim kombinovanog testa jer ne mogu da zamislim kako ćemo za mesec dana da obnovimo gradivo od petog do osmog razreda, posebno iz predmeta gde se učenje svodilo na bubanje?!

U subotičkim školama, pripreme su počele u januaru, a u OŠ „Sonja Marinković” sa časovima iz srpskog i matematike, počelo se još u prvom polugodištu.

- Sa pripremnim časovima smo krenuli nešto ranije, a u februaru smo napravili i probni test iz srpskog. Osmacima smo dali težu varijantu testa, koje nam je prethodnih godina stiglo iz Ministarstva, kako bi ih motivisali na dodatni rad. Bila je to ujedno i prilika da nastavnici steknu uvid u znanje učenika, te vide koje su to oblasti na kojima treba još poraditi – kaže Pajica Bašić, direktor škole, uveren da su privatni časovi rezultat nesigurnosti.  - Svaki roditelj poznaje svoje dete i njegovo znanje, na osnovu koga može da odluči da li su mu privatni časovi potrebni ili ne. Ipak, verujem da je više u pitanju strah roditelja.

U kojoj meri su privatni časovi, a dodatni troškovi roditelja opravdani, koliko će i da li će im časovi biti potrebni i na dalje, maturanti će imati priliku da se uvere već danas, kada budu polagali probni završni ispit iz matematike, dok ih sutra očekuje kombinovani test i test iz maternjeg jezika. Biće to prilika da se nekoliko nedelja pred završni ispit vidi koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba još raditi u narednom periodu.

Novi sistem bodovanja

Iako škole još uvek nisu dobile zvanično saopštenje, iz Ministarstva stiže najava da će za đake osmog razreda ove godine na završnom ispitu biti promenjen sistem bodovanja, jer će sva tri testa nositi 30 poena umesto 40.

Nov način bodovanja bi značio da će tri testa, koje maturanti polažu, donositi maksimalno 30 bodova, dok će im uspeh od šestog do osmog razreda doneti najviše 70 bodova.

Podsećanja radi, prošle godine je ukupan broj bodova koji su osmaci mogli dobiti na polaganju mature bio 40, jer su testovi iz matematike i maternjeg jezika nosili su po 16, a kombinovani test 8 bodova.

Najavljeni sistem bodovanja značio bi da će bodovi na osnovu uspeha u školi igrati značajnu ulogu u rangiranju učenika pri upisu u srednje škole.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6261
Povezane teme

mala matura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.