Komentara: 5
Pregleda: 8545

Maksimalno dozvoljeni nivoi buke u Subotici

03.08.2011. u 19:39h
Izvor: RTV Yueco
Maksimalno dozvoljeni nivoi buke u Subotici

Inspektori životne sredine samo po prijavi stranke, ili po zahtevu za izradu Studije o zaštiti životne sredine mere nivo buke u gradu. Pre mesec dana odbornici loklanog parlamenta su osvojili novu Odluku o zaštiti od buke po kojoj je grad podeljen u šest zona u zavisnosti od gustine naseljenosti i delatnosti koja se obavlja.U proteklih mesec dana od kada se primenjuje nova odluka podneta je jedna prekršajna prijava.

Mišljenja Subotičana o tome da li je naš grad bučan ili ne su podeljena. Jedni smatraju da nije, dok drugi tvrde da je saobraćaj najveći izvor buke.

Grad je podeljen u šest zona. Prva zona je odmor i rekreaciju i obuhvata bolnice, kulturne i stambene ustanove, kao i parkove. Od šest ujutro do 22 uveče dozvoljeni maksimalni nivo buke je 50 decibela,a tokom noći 40.

Druga zona obuhvata turistička područja sa 50 decibela danju i 45 noću, a u trećoj stambenoj 55 danju i 45 decibela noću.

Četvrtoj zoni pripadaju poslovni-stambeni objekti sa 60 i 50 decibela, dok u petoj zoni se nalazi gradski centar i zone duž saobraćajnica gde je maksimalni nivo buke dozvoljen od 65 decibela danju, a 55 noću, dok je šesta zona industrijska i za nju važe odbredbe zona sa kojima se graniči.

Dozvoljeni nivo buke u Subotici

Prema novom Zakonu o zaštiti od buke kažne se kreću od 5.000 do milion dinara u zavisnosti od toga da li je u pitanju fizičko ili pravno lice, kao preduzetnik. Od kada je gradska odluka na snazi podneta je jedna prekršajna prijava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 8545

Povezana vest

Povezane teme

merenje buke

dozvoljeni nivo buke

nivo buke u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.