Komentara: 7
Pregleda: 8311

Legalizacija oružja bez straha i posledica

26.03.2015. u 13:51h
Izvor: Subotičke novine
Narodna Skupština Republike Srbije donela je Zakon o oružju i municiji, koji je 24. februara ove godine i objavljen u Službenom glasniku, ali je njegova primena odložena do februara 2016. godine. Međutim, zakonska legalizacija oružja i municije je u toku i traje do 4. juna, što je povod razgovoru sa rukovodiocem Odseka za upravne poslove Ljubišom Zecom.
Legalizacija oružja bez straha i posledica

Novi Zakon o oružju i municiji omogućava svima koji poseduju neku vrstu naoružanja da ga bez kazne predaju državi, ili ga, ukoliko zakon dozvoljava, legalizuju.  Čitav posao će trajati tri meseca.  Iako je primena Zakona o oružju i municiji odložena do februara 2016. godine, na snagu je stupio jedan član tog Zakona, član 51. koji reguliše legalizaciju oružja i municije i taj deo Zakona se već primenjuje.

Šta je propisano novim Zakonom o oružju i municiji, da li se radi samo o izmenama i dopunama dosadašnjeg Zakona i šta propisuje predviđena zakonska legalizacija oružja i municije ?

- U februaru je donet novi Zakon o oružju i municiji, koji je objavljen u Službenom glasniku 24. februara 2015. godine, ali je njegova primena odložena do februara 2016. godine. Razlog odlaganja primene tog Zakona je u nameri, da se svi državni organi i institucije koje će se baviti ozbiljno poslovima koje propisuje taj zakon – profesionalno i u potpunosti pripreme za njegovu realizaciju.  Tim Zakonom su predviđene velike promene oko posedovanja i legalizacije oružja i municije. U navedenom Zakonu, članu 51. propisana je zakonska legalizacija oružja i municije u vremenskom periodu od 4. marta do 4. juna ove godine.  Legalizacija se radi u čitavoj Srbiji, a kod nas pokriva sedište policijske uprave u Subotici, policijske stanice u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i policijska odelenja u Čantaviru, Tavankutu, Bajmoku i na Paliću. Pre predaje nelegalizovanog oružja, neophodno je pozvati telefonom najbližu policijsku stanicu, u kojoj će dobiti potrebne informacije. Naša stručna lica su spremna da dođu i na lice mesta, kako bi preuzeli oružje po pozivu i odmah ga preneli na sigurno mesto.

2194_2.jpg

Šta je suština legalizacije oružja koja je započela pre dve sedmice?

- Radi se o praktičnoj promociji ideje legalizacije oružja, ali se podrazumeva dobrovoljnost građana da predaju nelegalne „cevi” i minsko- eksplozivna sredstva, bombe, mine i drugo. Suština legalizacije oružja, započete 4. marta, koja traje do 4. juna je namera zakonodavca da se svo oružje koje se nalazi u ilegalnom posedu, ali i nisko eksplozivna sredstva, bombe i ostalo, preda bez straha, da bi se to oružje uskladištilo na sigurnim mestima, da ne bi došlo do povređivanja.  Vlasnici oružja, koji u postupku zakonske legalizacije registruju, odnosno predaju oružje, nisu dužni da dokazuju poreklo oružja i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje, držanje i nošenje oružja.

Da li vlasnici moraju prilikom legalizacije da dokažu i njegovo poreklo?

- Vlasnici oružja koji u postupku zakonske legalizacije registruju, odnosno predaju oružje, nisu dužni da dokazuju poreklo oružja i neće odgovarati za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. To je inače krivično delo, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca, čak i do deset godina. Oni vlasnici, koji na dan stupanja na snagu ove zakonske odredbe drže ili nose oružje, čije je nabavljanje, držanje i nošenje zabranjeno prema Zakonu o oružju i municiji, mogu dakle do 4. juna predati oružje nadležnom organu i neće odgovarati za neovlašćeno držanje i nošenje oružja. Čak im garantujemo i zaštitu identiteta, što i sami mogu da zatraže od nadležnih prilikom predaje oružja. Poštovaćemo do 4.  juna i takve zahteve, dok traje ova legalizacija.

Pre aktuelne legalizacije, organizovano je još nekoliko akcija predaje oružja, kakvi su rezultati zabeleženi tada?

- Veoma ozbiljna legalizacija je sprovedena 2003. godine, posle ratova, a pokazala se kao pun pogodak, jer je tada predata od strane građana velika količina oružja i municije. Na stotine cevi i eksplozivnih naprava, bombi, mina je predato, a gro toga je i uništeno u Beogradu. Već 2007. godine je bila druga legalizacija, sprovedena nakon skupštinske odluke, a ona je imalo daleko manji odziv. Pretpostavljamo, na osnovu činjenica, da je daleko manji broj oružja tada već bio u nelegalnom posedu, a posebno bombi i nisko eksplozivnih sredstava, koja je ciljno trebalo ukloniti sa ulice. Suština je i treće legalizacije oružja, da se sada potpuno obezbedi predaja nelegalnog oružja. Ako neko ne želi da legalizuje oružje koje ima, može da ga preda u vlasništvo Republike Srbije, preko Ministarstva unautrašnjih poslova, bez ikakve bojazni da će snositi odgovornost.

Šta podrazumeva sama legalizacija oružja?

- Prilikom podnošenja zahteva za registraciju oružja na oružni list, vlasnici oružja dužni su da prilože uverenje, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi i uverenje o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem. U slučaju da vlasnici oružja žele da registruju oružje uz Odobrenje za držanje trofejnog oružja, dužni su da prilože Uverenje od suda, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da dostave dokaz o uplaćenoj taksi.

- Građani koji poseduju minsko eksplozivna sredstva, potrebno je da, pre predaje tog oružja pozovu telefonom neku od policijskih stanica, kako bi se pouzdano i precizno organizovala predaja tih sredstava ili municije najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici.

Postoji li način da vlasnik, nakon legalizacije zadrži oružje koje je držao nelegalno?

- U postupku legalizacije građanin može da zahteva da oružje koje je posedovao nelegalno, sada registruje kao trofejno. Tokom postupka legalizacije, može da se dobije odobrenje za držanje trofejnog oružja, dakle nelegalno držano oružje ne mora da bude onesposobljeno.  U tom slučaju se plaća taksa za trofejno oružje.

- Potrebno je naglasiti, da novi Zakon koji stupa na snagu naredne godine u februaru, potpuno će regulisati sve detalje oko trofejnog oružja. Tada će se morati to trofejno oružje, za koje je dobijeno odobrenje, onesposobiti kod ovlašćenih pravnih lica, koja će imati odobrenje državnog organa. To je pravi put da trofejno oružje ima stvarno tu funkciju, zameniće se i regulisati oružni listovi, prema novim pravilnicima, a u toku procesa zamene regulisaće se svi detalji koji nisu definisani starim Zakonom.  Najveća novina koju donosi novi Zakon o oružju i municiji odnosi se na obavezu građana, da prilikom podnošenja zahteva za nabavku oružja, moraju da prilože lekarsko uverenje, da mogu da nabave oružje, slično kao prilikom dobijanja vozačke dozvole.

Koliko je oružja predato tokom ranijih legalizacija?

- Iz Ministarstva su date informacije za čitavu Srbiju, ali činjenice pokazuju da je preko 90 posto izvršilaca krivičnih dela, posedovalo ilegalno oružje. Da se ne zavaravamo, lica koja vrše krivična dela, teško da su iskoristila i ranije priliku da oružje koje poseduju legalizuju, ali mi stoga apelujemo, da zbog zakonske i građanske obaveze, to oružje legalizuju, ili da ga predaju državi u vlasništvo, bez straha od bilo kakvih sankcija.

Prijave
Pre podnošenja zahteva i predaje oružja i municije, građani mogu bez straha da se obrate Policijskoj upravi u Subotici, u kancelariju broj 14 ili na telefone 630-310 i 630-339 ili dežurnoj službi Policijske uprave u Subotici na telefon 630-240. Mogu da se jave i Policijskoj stanici u Bačkoj Topoli na telefon 715-665, lokal 114 i Policijskoj stanici u Malom Iđošu, na telefon 730-665 – poslovi oružja.

Trofejno oružje
Ukoliko želi da zadrži neku pušku ili drugo oružje koje nije do sada legalizovao, vlasnik to može da učini, ali mora pri tome da plati i administrativnu taksu za odobrenje za držanje trofejnog oružja, u iznosu od 760 dinara. Sve takse se mogu uplatiti u MUP-u, prilikom odobrenja legalizacije oružja.

Rešetke - za prekršioce
- Ako se oružje pronađe u ilegalnom posedu, nakon 4. juna, u slučaju policijskih akcija i pretresa, građani koji nisu dobrovoljno, u rokovima legalizacije predali nelagalno oružje, snosiće odgovornost - neće biti amnestirani odgovornosti. Odgovaraće za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a ono se sankcioniše kaznom zatvora od tri meseca do deset godina.

Takse za oružje
Prilikom podnošenja zahteva za legalizaciju, nadležni policijski službenici izvrše kontrolu tog oružja, a vlasnicima daju podatke o visini takse koju bi trebalo da uplate.  Administrativne takse za registraciju oružja iznose: za oružje sa olučenim cevima 5.270 dinara (pištolji, revolveri, mk puške, mk pištolji, lovački karabini ), za oružje sa neolučenim cevima 2.510 dinara ( lovačke puške) , za vazdušno oružje, oružje sa tetitivom 1.620 dinara. Taksa za izdavanje oružnog lista je 140 dinara.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 8311

Povezana vest

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

legalizacija oružja

ljubiša zec

vatreno oružje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.