Komentara: 15
Pregleda: 28639

Kupanje u Palićkom jezeru, da ili ne?

21.07.2016. u 17:26h
Izvor: TV Subotica
Svake godine sa početkom turističke sezone na Paliću postavlja se neizbežno pitanje: kakav je kvalitet jezerske vode i da li je pogodna za kupanje i rekreaciju? Iako pomaka u kvalitetu ima, voda je mikrobiološki ispravna već nekoliko godina, još uvek postoje parametri koji odskaču od prospisanih, i dokle god je to tako, neće moći da se kaže - da, voda je u potpunosti pogodna za turizam.
Kupanje u Palićkom jezeru, da ili ne?

Slika prepunih kupališta na Paliću, gde ne može da se nađe mesto, slika je koju pamte tek stariji Subotičani. Godinama unazad ovo jezero je tek lepa okolina, bogato istorijsko nasleđe, prijatno mesto za šetnju i ništa više. Iako je kvalitet vode u jezeru upitan već godinama, možda čak i decenijama unazad,  pojedini sugrađani nikad nisu odustali od kupanja u ovom nekada popularnom jezeru. Jedan od njih je i naš kolega, Mile Tasić.

„Poslednjih godina voda se poboljšala, evo gledam i sada, u određenoj meri je providna i deluje znazno čistije i zdravije. Meni je uvek prijala palićka voda, a nakon toliko godina kupanja nikada nikavu nezgodu, neku alergiju ili bilo šta slično nisam doživeo na Paliću“ priča nam Mile.

Ipak, rezultati analize vode iz jezera nešto su drugačiji. Mikrobiološki parametri su ispravni i na osnovu njih voda jeste za kupanje. Međutim, kada su u pitanju hidrobiološki i fizičko – hemijski parametri odstupa nekoliko vrednosti. Kao i godinama unazad, najveći problem je koncentracija modro – zelenih algi koja je viša za 5,7 puta od dozvoljenih vrednosti.

Kupanje u Palićkom jezeru, da ili ne?

„Što se tiče hidrobiologije najproblematičniji je procentni sastav modro-zelenih algi, a što se tiče hemije već uobičajeno: velik sadržaj orgnskih materija, visoka ph vrednost i visoka koncentracija nutrijenata, naročito azota. Na osnovu dva zakonska akta – Pravilnika i Uredbe – jezero se uvek posmatra kao kompletna celina i ne može se odvojeno posmatrati. Stoga, kao potpuna slika jezero Palić nije za kupanje, jer postoji bar 5 – 6 parametara koji su V klase, a prema Uredbi i Pravilniku ta voda nije za upotrebu“ objašnjava Vjekoslav Kezić, šef Odseka za vode u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Izvesna poboljšanja u kvalitetu jezerske vode u Paliću su primetna, pogotovo kada je mikrobiološka ispravnost u pitanju, ali dokle god i jedan jedini parametar bude odstupao od zakonom propisanih, voda će se svrstavati u V klasu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 28639

Povezane vesti

Povezane teme

palić

jezero palić

palićko jezero

kvalitet vode palićko jezero

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.