Komentara: 16
Pregleda: 19650

Kupanje u jezeru Palić dozvoljeno uz mere opreza

11.07.2011. u 16:44h
Izvor: RTV Yueco
Kupanje u jezeru Palić dozvoljeno uz mere opreza

Kupanje u jezeru Palić je dozvoljeno uz mere opreza, rekla je članica Gradskog veća zadužena za ekologiju i komunalije Suzana Dulić. Prema poslednjim analizama voda u jezeru je bakteriološki ispravna. Od četvrtog jula jezero se osvežava vodom iz Tise preko akumulacije Velebit. U toku je izrada Idejnog projekta i Studije opravdanosti za sanaciju jezera. Savetnik u preduzeću d.o.o. “Park Palić”, Mišel Roman kaže da pre izmuljavanja jezera treba da se utvrde uzroci zbog čega je jezero dovedeno u stanje u kome se nalazi.

Hidrolog, Mišel Roman iz Nemačke šest meseci radi kao Savetnik za sanaciju i remedijaciju jezera Palić u preduzeću “Park Palić”. Kako bi se po pravila situacija sa jezerom prvi i najskuplji korak je urađen, a to je izgradnja Prečistača za otpadne vode. Međutim pre izmuljivanja jezera trebalo bi da se utvrde uzroci zbog kojih nastaje mulj, objašnjava Roman. Prioritet bi trebalo da bude izgradnja kanalizacije u naselju, pa tek onda izmuljivanje.

U lokalnoj samoupravi kažu da su preduzeli niz koraka kako bi se poboljšao kvalitet vode u jezeru Palić. Osvežava se vodom iz Tise, postavljeni su aeratori, a i jezeru je pogodovala meteorološka situacija proteklih dana. Analize kvaliteta vode se rade svake dve nedelje.

Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" je pri kraju izrade idejnog projekta i studije opravdanosti za sanaciju jezera. Javna rasprava se očekuje krajem jula.

Jezero Palić - kupanje u Paliću

Jezero Palić - kupanje u Paliću

Kupanje u palićkom jezeru

fotografije: Goran Cvijanov

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 19650
Povezane teme

palić

jezero palić

palićko jezero

kupanje na paliću

kvalitet vode palićko jezero

kupanje u jezeru palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.