Komentara: 32
Pregleda: 11064

Kulturna manifestacija "Zavičajni dani 2014" na Gradskom trgu

18.09.2014. u 15:29h
Izvor: Subotica.com
Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga ove godine po prvi put organizuje kulturno-umetničku manifestaciju "Zavičajni dani" u sklopu koje će biti priređen bogat program zavičajnih udruženja iz Srbije i regiona, a koje će u petak i subotu biti upriličeno i narodnim veseljem.
Kulturna manifestacija "Zavičajni dani 2014" na Gradskom trgu

U ponedeljak, 15. septembra u Vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba slika pod nazivom "13 vekova Srba u Krajini" koja će biti otvorena do 20. septembra, a potom je održana tribina "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" na kojoj je govorio Sava Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas".

Glavni program održava se u petak i subotu u okviru kojeg će nastupiti pesnici, izvorne pevačke grupe i desetak kulturno umetničkih društava iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, Banije, Korduna, iz Like, Dalmacije, Slavonije, Republike Srpske i Crne Gore.

U petak od 17 časova svečano će biti otvorena dvodnevna manifestacija, a čast da to učini imaće Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. Po rečima organizatora program je podeljen u dva dela - u prvom koji posle svečanog otvaranja počinje nastupom pesnika i izvornih pevačkih grupa, da bi nakon 21 čas usledilo narodno veselje u kojem će nastupiti nastupiće pevači ličkih i krajiških pesama Dobrivoje Pavlica i Ranko Stanić.

- "Cilj udruženja i manifestacije je očuvanje kulture i tradicionalnih vrednosti i narodnih običaja kako  bi se kulturnog nasleđa prisetile starije generacije, ali i prenelo na mlađe generacije od kojih se očekuje da ovu tradiciju nastave" - izjavio je Aleksandar Kovač, član upravog odbora Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Kulturna manifestacija "Zavičajni dani 2014" na Gradskom trgu

Centralna manifestacija Zavičajnih dana je u subotu, 20. septembra. Svečano otvaranje počinje defileom u kojem će učestvovati kulturno-umetnička društva koja će početi od Harambašićeve ulice. prema ulici Matka Vukovića, preko Otvorenog univerziteta pa sve do Pravoslavne crkve Vaznesenja gospodnjeg.

Oko 17,15 časova defile će nastaviti do Gradskog trga ali od Zmaj Jovine ulice, preko Matije Korivina pa sve do Korzoa prema Gradskoj kući. Početak programa predviđen je za 18 časova.

Prvo kulturno umetničko društvo koje će nastupiti u okviru zabavnog programa biće KUD "Vuk Karadžić" iz Bačke Topole, a zatim ostala društva iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, Banije, Korduna, iz Like, Dalmacije, Slavonije, Republike Srpske i Crne Gore.

U drugom delu programa u okviru narodnog veselja koje počinje u subotu od 21 čas, na scenu će izaći poznati izvođač krajiških pesama Bora Drljača.

Za sve učesnike koji nastupaju na ovom dešavanju obezbeđena je zajednička večera.

Organizatori su pozvali sve građane, bez obzira da li su starosedeoci ili iz regiona i raznih zavičaja, napominjući da je ova manifestacija poklon za sve građane Subotice i odražava bogatstvo i multikulturalnost ovog grada.

Posebnu zahvalnost organizatori su iskazali lokalnoj samoupravi na svesrdnoj pomoći u organizaciji koja je bila od ključnog značaja za održavanje manifestacije.

Izvor: Subotica.com

Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje)

Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje)
Pogledaj ostale fotografije

Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani"

Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani" Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani" Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani" Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani" Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani" Predstavljanje programa manifestacije "Zavičajni dani"
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 11064

Povezane vesti

Povezano dešavanje

Povezane teme

koncert

gradski trg

koncert na gradskom trgu

koncert na trgu

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.